Няма спор, маркетирането на B2B компании в социалните медии е

...
Няма спор, маркетирането на B2B компании в социалните медии е
Коментари Харесай

Clubhouse или новото място на B2B маркетинга

Няма спор, маркетирането на B2B компании в обществените медии е предизвикателно. Често те са извънредно несигурни по какъв начин тъкмо да си изградят публика в разнообразни от LinkedIn платформи. На хоризонта изгрява още едно място, уместно за тях – Clubhouse.

Популярността на приложението, към което всеки може да се причисли само след покана, нараства извънредно бързо, трансформирайки го в подобаваща среда на маркетиране на B2B бизнеса, написа The Drum.

Какво е Clubhouse и за какво е уместно за B2B маркетолозите?

Основен фактор за приложението е аудио форматът. Clubhouse е платформа, която събира специалисти от разнообразни промишлености под един покрив. Веднъж щом към този момент действителен консуматор ви предложения да се регистрирате в платформата, имате достъп до стаи с разнообразни тематики на диалог, в които избирате дали да сте деен, или въздържан участник.

Тази демократизация на аудио наличието е подобаваща за B2B, защото потребителите са свободни да изградят персоналния си бранд, да станат специалисти в своята побласт и да споделят познания пред одобрената публика на приложението.

Така опциите да споделите историята и посланието на вашата марка, да се свържете с клиенти, да получите противоположна връзка за продукта си или да разпространявате идно събитие са на една ръка разстояние.

5 са главните способи един B2B бизнес да се покаже в Clubhouse

Интерактивни преживявания

Едно от основните преимущества за B2B маркетолозите, употребяващи Clubhouse, е, че предизвикат аудиторията бързо да се включи в диалога, тъй като това е и главната цел на приложението. Това разрешава построяването на мрежа от мощни взаимоотношения, потребни бизнес полемики и рекомендации от други специалисти във вашата област.

Достигане до към този момент ангажирана публика

Clubhouse предлага това, което всеки B2B желае – мощно ангажирана публика, заинтригувана от това, което има да ѝ каже. Един консуматор прекарва приблизително по 11 и 20 часа седмично в приложението, сърфирайки от стая в стая по забавни за него тематики.

Спонсорирани стаи и бранд посланици

Компаниите имат опция да спонсорират стаи, в които да нареждат свои реклами или да трансфорат продукта си в тематика на диалог за участниците.

Изграждане на общественост

Това е сложна задача в обществените медии. В Clubhouse бизнесите могат да построяват осведоменост за марката си доста естествено и органично, създавайки наличие към офертата си, без да я натрапват. Тази нова форма на маркетинг на наличието разрешава построяването на постоянна общественост.

Доверие в марката

Знаменитости и хора от бизнес елита употребяват платформата, с цел да споделят своето аудио наличие, тъй че наличието ви в Clubhouse единствено по себе си усилва доверието в марката ви, бидейки измежду хора като Илон Мъск, Кевин Харт и Опра Уинфри. Ако се позиционирате измежду хора от този диаметър, доста елементарно ще накарате хората да повярват във вас.

По материал на The Drum
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР