Няма спънки да бъде направена процедурата по сертифициране на машините

...
Няма спънки да бъде направена процедурата по сертифициране на машините
Коментари Харесай

Божидар Божанов не вижда спънки за сертифицирането на машините до втория тур

Няма пречки да бъде направена процедурата по узаконяване на машините преди втория тур на локалните избори. Това мнение изрази пред БНР Божидар Божанов - народен представител от ПП-ДБ, член на комисията и някогашен министър на електронното ръководство.

Той изясни, че техническата работа към този момент е осъществена, като евентуално формалната част би трябвало да бъде повторена, в случай че това се наложи, а не може просто да се постави подписът на министъра.

Божанов уточни, че на всички предишни избори, на които се е случвало това засвидетелствуване, то се е правело от зам.-министър. Според него министърът е следвал открита процедура.

Днес следва краткотрайната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване, да изслуша ръководителя на ДАНС Пламен Тончев. Вчера той беше изслушан и от

Божанов посочи, че днешното чуване е било планувано преди абсурда с машините. Той изясни, че задачата е била да се види какво е правила ДАНС в предишното във връзка със сигурността на машините.
 Върховен административен съд върна машините в секциите за балотажа
Върховен административен съд върна машините в секциите за балотажа

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не може да бъде обжалвано

Той напомни сходна обстановка през 2022 година: " През 2022 година ДАНС изпращат писмо на ЦИК, в което споделят, че е налична класифицирана информация за специалистите, които обезпечават машинното гласоподаване от страна на ЦИК, и по тази причина предлагат те да бъдат заменени. Но ДАНС не дава на ЦИК информация. Вчера на въпрос за какво тази информация е била очевидна, а не класифицирана, отговорът беше - тъй като ЦИК няма достъп до класифицирана информация ".

По негови думи в двата случая има друго държание на ДАНС. Хипотезата, че това е интензивно мероприятие, била водещата. Според него ДАНС е можела да се погрижи да отбрани тази информация.

" Ироничното в цялата история е, че в справката ДАНС настояват, че с дейностите на зам.-министъра може да се сътвори среда за вероятно съмнение към машинното гласоподаване. Те с тази информация основават безусловно действителна среда за такова съмнение ", акцентира Божанов.

Според него крайният резултат не зависи толкоз от технологията на гласоподаване. Разпаднали се митовете, че ПП-ДБ разчитат на машините, с цел да реализиран надали не непочтено резултат. Божанов означи, че от обединението нямат искания към резултата.

Той бе безапелационен, че каквото и да бъде импортирано, това не разрешава машините да бъдат манипулирани, което по негови думи се удостоверява и от ДАНС.
 Ивайло Мирчев: Хора, които нямат хал хабер от работата на машините, се възползваха
Ивайло Мирчев: Хора, които нямат хал хабер от работата на машините, се възползваха

Бойко Рашков и шефът на ДАНС Пламен Тончев резервираха цялостно безмълвие

Божанов изясни, че рискът съгласно ДАНС е, че когато нещо е било записано и вероятно в бъдеще изнесено, това може да сътвори причина някой може да сътвори съмнение в машините.

Той уточни, че процесът на засвидетелствуване би трябвало да се документира - документално, със фотоси и видео. Този развой не е завършил на 20 октомври.

" На 20-ти е направено довереното създаване от ЦИК в Министерството на електронното уравление, с цел да може " Сиела Норма " да има време да конфигурира съответния програмен продукт на машините и те да тръгнат. Удостоверяването е обособен развой. Екипите на министерството са работили много, с цел да могат да се впишат в 20-дневния период за засвидетелствуване. В рамките на този развой - на 25-и, в случай че е трябвало и на 26-ти е щяло да има осъществяване на проби. Това, което е било тествано, е по какъв начин работи конфигурирането на машините. Това се е случвало ", обясни Божанов.

Той отхвърли като спекулации изказванията, че е
 Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета
Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кабинетът " Денков - Габриел " до момента устоя на няколко теста

В студиото на Нова телевизия пък юрист Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки " уточни, че МЕУ и всички участници в процедурата по узаконяване на машините би трябвало в този момент да бъдат изключително деликатни, имайки поради, че против тях има един неприятелски орган - ЦИК. Всичко зависи освен от времето, което е малко, само че и от извървяната процедура. Това, съгласно Георгиев, значи на фона на решението на Върховен административен съд, че финалният протокол би трябвало да бъде подписан от министъра, а освен от зам.-министъра Стойнов , защото това може да се употребява като мотив от ЦИК още веднъж да анулира машинното гласоподаване. Важно е също по какъв начин ще реагира и дали в период операторът на машините - Сиела, които би трябвало да конфигурират още веднъж софтуера.

Припомняме, че ЦИК още преди началото на предизборната акция, само че депутатите не регистрираха това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР