Няма смисъл всички да се облагат със свръхпечалби. Трябва да

...
Няма смисъл всички да се облагат със свръхпечалби. Трябва да
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Как партиите искат да влезем в Еврозоната, като са готови да гласуват 6% дефицит

" Няма смисъл всички да се таксуват със свръхпечалби. Трябва да се мисли малко преди да се вършат такива оферти ".

Това сподели икономистът Евгений Кънев пред БТВ за предложенията на служебния финансов министър Росица Велкова.

Кънев добави, че от всичко казано от служебния финансов министър, липсва слонът в стаятa – няма грам дума за приходите в бюджета. Трябва да се сменят управленията на изпълнителните организации, с цел да се усъвършенства събирането на приходите в страната, настоя икономистът.

Той добави, че единственият критерии, който може да се покрие за преодоляване на инфлацията са обществените вложения.

Икономистът Михаил Кръстев означи, че Министерството на финансите ще гони такива параметри в бюджета, с цел да може България да влезе в Еврозоната. Проектобюджетът, който Министерство на финансите ще входира в първите дни на новия парламент, е жертван на крах, счита Кръстев.

Той посочи, че процесът за влизане на България в Еврозоната зависи и от финансирането на обществените разноски. Министерство на финансите не може да имитира дълг по метода, по който му се желае, добави още Кръстев.

Икономистът от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов добави, че всякога април месец се приготвя средносрочна бюджет рамка и финансовият министър би трябвало да даде своето виждане. Няма нищо изключително във всичко това, само че другояче финансовата непоклатимост е недостиг – в случай че има прекомерно огромно разминаване, би трябвало да бъде финансирано по някакъв метод. Затова множеството страни гледат да влязат в някакви рамки. Дебатът е по какъв начин да се направи бюджет, който е с доста невисок недостиг, подчертава Богданов.

Той настоя служебното държавно управление да внесе план на бюджет с по-нисък недостиг и с по-ниско харчене.

В момента пазарите се възстановиха, нещата вървят към естествена обстановка и би трябвало да имаме обикновено бюджетно ръководство, а не да се вкарва екзотика в бюджетната рамка, сподели Лъчезар Богданов.

Той дефинира предлагането за смяна на курса лев-евро като безконтролно и като нещо, с което България няма да може да влезе в Еврозоната. Това ще е тест за всички партии в новия парламент. Как партиите ще желаят България да влезе в Еврозоната, като са подготвени да гласоподават бюджет с 6% недостиг, в сравнение с с 3%, недоумява Богданов, съгласно който нямаме безвъзмездни пари, с цел да взимаме непрекъснато заеми.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР