Няма сила, която да накара невнимателните и опасни шофьори да

...
Няма сила, която да накара невнимателните и опасни шофьори да
Коментари Харесай

Ще ги спрат ли новите наказания шофьорите рецидивисти?

Няма мощ, която да накара невнимателните и рискови водачи да трансформират навиците си зад кормилото. Такова е мнението на Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.
 
" Има хора с 300-400 акта, фиша, наказателни постановления . Получават си новото наказателно разпореждане и не престават да си карат по същия метод . Има хора с по 30 000-40 000 лв. наложени санкции. Няма мощ, която да ги накара да бъдат по-внимателни ", разяснява пред Тодоров готвените промени и усилването на наказванията при нарушавания на пътя.
 

Сега едно от предложенията е при три тежки нарушавания в границите на две години , водачът да би трябвало да се явява още веднъж на изпит за брошура .

Според предлаганите промени, седем са тежките нарушавания, при които ще се лишава шофьорската брошура . Сред тях - приложимост на алкохол, образуване на гонки, както и шофиране в спешната лента или в насрещното платно . Наказанията ще бъдат разнообразни, съгласно нарушаванията. А при наново такова, ще стават и все по-сурови.
 
Глобите за превишена скорост и алкохол не се планува да се трансформират, като най-високата остава тази за присъединяване или образуване на гонки - 3000 лева Увеличават се обаче санкциите за прекосяване на червен светофар и погрешно паркиране . В първия случай глобата става 150 лв., а при паркирането - 100 лв.. Велосипедистите пък към този момент ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка когато и да е, а санкцията, в случай че не го вършат, е 30 лв.. 
 

Според някогашния ръководител на транспортната комисия Настимир Ананиев с препоръчаните промени ненапълно ще бъдат наранени систематичните извършители . " Дава се превишена скорост в обитаемо място с над 50 км/ч. А в случай че е с над 40 км/ч? И го направиш 20 пъти? Освен това 70% от починалите са отвън обитаемоте места. Когато се вършат законите би трябвало да се седне, да се види статистиката ", разяснява Ананиев.
 
" Има разлика за карането с превишена скорост в града и отвън обитаемо място. В града е по-опасно ", добави тематиката и Владимир Тодоров.

Друго предложение, заложено в разискванията, е всеки автомобил да има досие , в което да се записва цялата информация за техническото положение, претърпените произшествия, километража и направените поправки. Идея, която поддържат и от Института по пътна сигурност. Особено, когато става въпрос за остарели коли.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР