Няма сфера, в която правителството да се е провалило толкова

...
Няма сфера, в която правителството да се е провалило толкова
Коментари Харесай

Крум Зарков от БСП: Доверието в институциите в държавата е под кота 0

 Няма сфера, в която държавното управление да се е провалило толкоз ясно, категорчино и несъмнено, колкото в системата на правораздаването. За промяна в сектора  въобще не може да става дума. Периодът през 2017 година стартира с два мониторингови механизма – един на Европейската комисия и един на Съвета на Европа, а излизаме от него с три. От Европа, нашите проблеми прескочиха Атлантика – и отидоха до щатските сенатори, един от които ръководител на Комисията им по външна политика. Оставете даже американците и европейците - българите всеки ден виждат и знаят, че са подложени на жесток двоен стандарт. Борбата с корупцията по високите етажи е с нулев резултат, всеки един от нас е заставен да живее в някаква скица. Нито един от проблемите, които стояха на масата на политиците през 2017 година не е намерил своето решение през днешния ден – а в противен случай – бележи се декаданс по доста от тях. "   Това съобщи в ефира на БТВ по време на избирателен спор претендентът за депутат от коалиция " Българска социалистическа партия за България " в Русе Крум Зарков. По думите му това е резултат от четири-годишна работата на трима министри на правораздаването, на един вицепремиер и външен министър, на безчет тактики, обновени тактики, съвет.

" И най-после - живеем в корумпирана страна с разградени институции, в които доверието е " под кота 0 ", безапелационен е социалистът. Той означи, в този интервал на изтощение и безволево държавно управление се е утвърдила ниша - на олигархично-престъпния модел, в който някои, които имат пари могат да си разрешат всичко и да печелят още повече пари, а редовият жител – заплаща, всеки ден. " Колкото и надалеч да наподобява тематиката " правораздаване ", хората би трябвало да знаят, че бърка в джоба и ипотекира бъдещето на всеки един от нас ", счита Зарков.  

" Нужно е да се преразгледа радикално статута и метода на деяние на прокуратурата, в това число на основния прокурор. Въпросът за основния прокурор остава. Той  концентрира голяма власт, тъй като има в действителност надзор върху всички други прокурори, а те имат надзор против кого да образуват произвеждане и против кого- не ", означи Зарков. По думите му проблемите, които би трябвало да бъдат решени са свързани с въздействието във ВСВ, методът, по който се ползва методическото произвеждане и надзорът за правда. 

По отношение на предлагането за прокурор, проверяващ основния, Зарков съобщи: Истината е, че става дума за една чутовна нелепост. Той нито ще бъде ефикасен, нито го има някъде по света, нито ще има какво да работи. Чудя се по какъв начин изобщо стигнахме дотук. С традицията, която има в България във връзка с юридическата мисъл и правната ни просвета – в страната на Ганев, Долапчиев, страната, родила Живко Сталев и Корнезов. В последна сметка стигнахме до " основния над основния ".

Зарков открои предложение на левицата във връзка с това какво се случва, когато България е наказана в Страсбург поради длъжностно лице – а точно това лице да поеме отговорност с персоналното си имущество.

Социалистът обърна още внимание, че по време на миналия мандат Министерският съвет е абдикирал съвсем напълно от законодателния развой, като отговорността е била прехвърляна на депутати, които да внесат закона, с цел да не бъде подложен на публично разискване и да не се основава напрежение в съответното министерство.  

" Решения има. Решенията са доста елементарни, в сравнение с се пробват да ни ги опишат. Те са изговаряни от българските специалисти, описвани в интернационалните документи. За тях се изисква единствено и само задоволително политеска воля и болшинство, което в действителност да желае да реши проблемите, а не да се крие от тях. Решения има и те ще се случват – колкото по-бързо, толкоз по-добре за всички ни, тъй като този проблем не е непознат на никого ", заключи Зарков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР