Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и

...
Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и
Коментари Харесай

Разбирайте го както искате: Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и разпределение на електроенергия, ще бъдат увеличени

Няма подозрение, че цените, които се заплащат за транспорт и систематизиране, ще бъдат увеличени. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса в София, отдадена на развиването на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги. 

По  думите на Иван Иванов  цените за транспорт и систематизиране ще бъдат увеличени, тъй като през последните години има внезапно повишение на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това. Според Иван Иванов, представен от Българска телеграфна агенция, това не може да покрие нарасналите разноски на мрежовите услуги в размера, в който би трябвало да бъдат осъществени. Вторият метод за финансиране за развиване на мрежите е посредством европейските фондове.

Новите трендове за развиване на мрежите са в няколко посоки. Иванов уточни, че би трябвало да се изградят системи за предпазване на сила. Освен това би трябвало да се усъвършенства ръководството на потреблението на електрическа енергия, което изисква директно присъединяване на потребителите и съществуване на интелигентни измервателни уреди. Мрежата би трябвало да се усъвършенства и да стане все по-децентрализирана, декарбонизирана и цифровизирана.

Председателят на КЕВР добави, че казусът за развиването на мрежите не е единствено в България. По думите му проучванията са посочили, че до 2040 година в света би трябвало да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което значи, че би трябвало да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа. Това идва да ни покаже, че казусът не е единствено български, съобщи Иванов.

" Съхранението на сила играе решаваща роля за обезпечаване на резистентен енергиен преход.Асоциация на индустриалния капитал(АИКБ) от години работи по тематиката, като дава градивни мнения и оферти по енергийната политика, водена от България Това съобщи  председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на откриването на кръглата маса. 

Според васил Велев технологиите за предпазване на сила усъвършенстват стабилността на мрежата, улесняват консолидираното на възобновими източници, усъвършенстват ръководството на силата, подкрепят електрификацията на наличната инфраструктура и на превоза, покачват устойчивостта и способстват доста за понижаване на излъчванията на парникови газове. " Продължаващите проучвания, създаване и внедряване на решения за предпазване на сила са от решаващо значение за сполучлив и резистентен енергиен преход ", добави ръководителят на АИКБ.

Форумът, проведен от АИКБ и Теихнически университет – София, има за цел да спомогне за образуването и популяризирането на главните акценти в Стратегията за стабилно енергийно развиване на страната до 2030 година и с визия до 2050 година

По време на кръглата маса министърът на енергетиката Румен Радев  заяви, че съхранението на силата е значима и основна част от визията на министерството за развиване на енергийната система в България. Той добави, че тази тематика намира отражение в разработваните материали във връзка с дълготрайната енергийна тактика, чиято съществена част към този момент е подготвена, само че има потребност от доработка. " Има консенсусно схващане на каква енергетика се стопираме в дълготраен проект – нискоемисионно енергопроизводство с емфатичен акцент на нуклеарната енергетика, както и от насърчаване на енергетика, основана на ВЕИ източниците ", посочи Румен Радев.

По думите му интензивно ще се развиват системи за предпазване на сила, основна част от които са хидросъоръженията. Допълнително ще се усилва потенциалът и ще се построяват помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ).

По отношение на системите за предпазване България няма да се ограничи до съответно софтуерно решение. Румен Радев добави, че министерството желае да даде опция за софтуерно неутрални решения. Той означи, че ще се поощрят индустриалните консуматори на електрическа енергия да влагат в системи за предпазване на електрическа енергия.

По време на изявлението си на кръглата маса министърът на околната среда и водите Юлиан Попов съобщи, че всички се концентрират извънредно върху литиево-йонните акумулатори, само че съхранението значи силата да се употребява в миг, който е друг от момента, в който тя се генерира. " Ако погледнем по тази метод, ще забележим, че ние сме заобиколени от системи за предпазване на сила, които са обичайни. Иновативното е ние да разберем, че те са към нас и по какъв начин би трябвало да ги използваме стратегически, както и да създадем пазар за тази сила и форми на съхранението ѝ ", посочи още той.

Според Юлиан Попов енергийната успеваемост е най-голямата батерия. Той уточни, че най-големият разход за сила е този, който се употребява за топлота, а надлежно най-големият ползвател на сила са постройките. По думите на министър Попов енергийната успеваемост на постройките е доста значима за националната енергийна тактика и система и уточни, че би трябвало да се обърне доста съществено внимание за предпазване на топлинна сила.

Министерството на нововъведенията и растежа поддържа създаването на нововъведения и на демонстрационни планове в региона на възобновимите енергийни източници, кръговата стопанска система и водородните технологии. Според  зам.-министър проф. Георги Ангелов една от главните политики в региона на нововъведенията е гарантиране на резистентен дигитален и зелен преход. В министерството на нововъведенията и растежа имаме няколко съответни политики за икономическата промяна посредством високотехнологични и развойни действия с висока добавена стойност, които се ползват в промишлеността.

Зам.-министър Ангелов уточни, че водещ тематичен приоритет в Иновационната тактика за умна специализация 2021-2027 година е този за чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система. Финансовите принадлежности, които го поддържат, са Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна (ПНИИДИТ) и планове от Плана за възобновяване и резистентност.

За депутата от Европейския парламент Цветелина Пенкова енергетиката е в основата на вярното действие на стопанската система. По думите ѝ в България сега към момента няма явен проект за енергетиката. Този проект би трябвало да стъпи на три съществени стълба - дълготрайна визия; политическа воля, поредност, последователност, както и кадрова база от специалисти.

В рамките на кръглата маса бяха разисквани провокациите пред производството и съхранението на сила, подобаващите решения за повишение на потенциала на България в тази област, другите технологии за предпазване, техните индикатори и благоприятни условия за употреба в националния подтекст, добавиха от АИКБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР