Няма съмнение, че атаката срещу следствения арест в Еленовка е

...
Няма съмнение, че атаката срещу следствения арест в Еленовка е
Коментари Харесай

Драгана Трифкович: Не почувствах никакво разкаяние в думите на азовците

Няма подозрение, че офанзивата против следствения арест в Еленовка е осъществена от въоръжените сили на Украйна, с цел да се отърват от нежелани очевидци на техните зверства, сподели за REGNUM общественичка от Сърбия след посещаване на пленническия лагер.

На 9 август делегация от задгранични публицисти, общественици и представители на дипломатически задачи на няколко непознати страни, по покана на Комитета по интернационално съдействие на Държавната дума на Руската федерация, посети следствения арест в Еленовка, в който през нощта на 29 юли въоръжените сили на Украйна изстреляха ракети от американската реактивна система за залпов огън HIMARS.

В задграничната делегация беше и създателят на ИА REGNUM, шефът на Центъра за геостратегически проучвания (Белград) Драгана Трифкович. В изявление за нашата организация тя описа какво е видяла в Еленовка, кой и по какви аргументи е атакувал пандиза, в който са държани украински военнопленници, в това число от редиците на батальона Азов (организация, чиято активност е неразрешена в Русия федерация).

Моля, разкажете ни какво видяхте непосредствено на територията на следствения арест в Еленовка, който беше подложен на ракетен обстрел?

Нашата делегация, която включваше представители на Сирия, Сърбия, Северна Корея, Франция, Италия, Никарагуа, посети следствения арест в Еленовка, в който са държани украински военнопленници, в това число тези, които защитаваха завода Азовстал в Мариупол. Успяхме да забележим руините на тази постройка, разговаряхме с пазачите на пандиза и с оживелите военнопленници, които бяха очевидци на този случай.

Разговаряхме с четирима пандизчии от батальон " Азов " (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация), един от тях беше ранен. Те описаха и своята версия за събитието.

С нас беше Стивън Сегал, който е почнал работа по филм за Донбас. В този филм той възнамерява да включи събитията в Еленовка.

Какво се е случило през нощта на 29 юли в Еленовка съгласно очевидците?

Чухме от пазачите в пандиза, че към 23 часа, когато пандизчиите към този момент са се нахранили и са си легнали, от украинска страна са изстреляни няколко ракети. Както се оказа по-късно, става дума за американската ракетна система за залпов огън HIMARS. Показаха ни останките от ракетата, а военният оръжеен експерт ни описа по какъв начин се е случило ракетата да пробие покрива.

Факт е, че този вид ракета първо набира височина за дълго време, движи се по балистична траектория, а по-късно пада внезапно по съвсем отвесна траектория. Така ракетата пада тъкмо върху покрива, пробива го и удря вътрешността на пандиза.



HIMARS

Освен това тази ракета излъчва голяма температура, тъй че телата на мъртвите пандизчии бяха съвсем изцяло овъглени. Разбира се, не видяхме телата, те към този момент бяха отнесени, само че имах опция да видя фотоси от мястото, които бяха направени от моята другарка, канадската журналистка Ева Бартлет.

Тя е в Донбас отдавна и съумя да стигне до Еленовка на 29 сутринта, незабавно след ракетната офанзива. Тя ми сподели фотоси на тези овъглени трупове и сподели, че и за нея това е било ужасяващ потрес. Според Бартлет, макар обстоятелството, че е работила в други горещи точки, в Палестина, в Сирия, тя в никакъв случай преди не е виждала нещо сходно.

Тази нощ починаха 47 пандизчии, още четирима починаха в болничното заведение, към 75 бяха ранени. Веднага след обстрела защитата на СИЗО повика коли за спешна помощ, тежко ранените бяха незабавно откарани в болница за по-нататъшно лекуване. Това ни потвърдиха и самите лишени от независимост, с които разговаряхме.

Киев твърди, че не е атакувал пандиза в Еленовка и че съветската страна е провокирала детонацията в постройката, с цел да упрекна по-късно Украйна за това. Изглежда ли ви правдоподобна тази версия след всичко, което видяхте в Еленовка?

Нямам никакви подозрения, че офанзивата е осъществена от украинска страна. От друга страна Киев твърди, че не е стрелял по пандиза и че детонацията е станала вътре в самата постройка. Това не е правилно, видяхме осколките от ракетата, видяхме резултата от нейното деяние. Самата постройка е с бетонни стени, само че покривът е от ламарина, надупчен е, на всички места вътре са разпръснати железни структури от кревати, също овъглени. Вижда се, че тук се е случила покруса, към момента личат следи от кръв и в действителност наподобява ужасяващо. Все още има мощна, неприятна миризма.

Казахте, че сте имали опция да разговаряте със пандизчиите. Какво Ви споделиха?

Разговаряхме с четирима пленници. Един от тях е от Одеса, един от Харков, един от Запорожие и един от Мариупол. Те ни потвърдиха, че през нощта на 29 юли са си легнали, когато е почнал обстрелът, нещо което не са виждали до момента. Според тях това била ужасна панорама, която ги шокирала.



Капитулацията на полк " Азов " в Азовстал

Лично аз им зададох въпрос, който не беше директно обвързван със случилото се онази вечер. Попитах съжаляват ли след всичко, че са взели участие във войната. Пленник от Мариупол сподели, че просто извършват дълга си и пазят страната си. Не усетих никакво разкайване в думите му. Те всички са доста младежи, от 24 до 27 години, един от тях е на 32 години. Струва ми се, че те са шокирани от случилото се, само че не схващат дълбочината на всичко, което се случва, дълбочината на този спор.

Какъв съгласно Вас е бил същинският претекст за това незаконно действие?

Представители на управляващите на ДНР ни споделиха, че украинската страна е поискала в този следствен арест да бъдат арестувани военнопленници от батальон „ Азов “ (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация). Те знаеха къде са пандизчиите. Така че не виждам различен претекст с изключение на желанието на киевския режим да се отърве от очевидците.

Както ни споделиха в Еленовка, доста военнопленници към този момент са почнали да дават показания, те към този момент са съумели да опишат доста неща. Сигурен съм, че украинската страна е стреляла по следствения арест, с цел да ликвидира очевидците.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР