Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, независимо

...
Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, независимо
Коментари Харесай

Експерти: Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България

Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, без значение кой ръководи терминала в Росенец, рафинерията и прилежащата й инфраструктура. Това съобщи в ефира на Нова телевизия шефът на стратегия " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.

През последните 18 месеца съветски активи в преработващия бранш бяха сложени под профилиран контрол, с цел да се подсигурява сигурността на доставките и това не провокира рецесия, разясни той. Владимиров акцентира, че не става въпрос за национализация, а за краткотраен надзор от страна на страната , в който да се подсигурява, че няма да се внася съветски нефт.

По думите му рафинерията на Лукойол може да действа изцяло без съветски нефт. Още от 2010 терминала в Росенец е екстериториална зона, в която българските управляващи нямат достъп, добави Владимиров.

Вноса на горива се е свил на половина, тъй като Лукойл към този момент не може да създава горива за експорт на европейския пазар , сподели още той.

Според енергийният специалист и член на УС на " Свободен енергиен пазар " Виктор Минчев сме закъснели със възбраната на импорт на съветски нефт. По думите му изказванията, че няма по какъв начин да се заменят съветския нефт и газ са се оказали погрешни.
 ПП/ДБ желаят да прекратят концесията на Росенец
ПП/ДБ желаят да прекратят концесията на Росенец

Служебният кабинет продължи концесията с 24 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР