Няма риск за доставките от петрол, а Лукойл има план

...
Няма риск за доставките от петрол, а Лукойл има план
Коментари Харесай

Кирил Петков в НС: Лукойл има и план Б, ако се спре подаването на руски петрол

Няма риск за доставките от нефт, а " Лукойл " има " проект Б ", в случай че спрат доставките от Русия. Това съобщи от парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков, който отговаряше на въпросите на народните представители на ексклузивен блиц надзор.

Сред дискутираните въпроси бяха още продоволствията, прокуратурата и отстраняването на основния прокурор, както и спора Русия-Украйна и отражението му върху България.

За петрола

Няма риск за доставките на нефт, не би трябвало да се провокира суматоха, отговори Петков на въпрос от народния представител от " ИТН " Виктория Василева, която изиска от него информация за това от кое място би могла страната ни да получи различни доставки на гориво, в случай че Русия реши да приключи доставките.

" Проведохме доста срещи с компанията " Лукойл ", в това число и през вчерашния ден, с цел да сме сигурни, че те имат различна доставка на недопечен нефт, който не е съветски. Едновременно с това те подсигуряват до този миг, че имат и " проект Б ", в случай че се спре подаването на съветски нефт. До този миг танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега нещата наподобяват под надзор и ние сме в ежедневна връзка това да продължи по този начин ", увери Кирил Петков.

Той уточни, че министърът на енергетиката договаря и доставката на разнообразни количества газ през Гърция, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на страната ни. " Ако се наложи, следим и опцията за ограничение и дерогация за експорта на електричество при екстремални обстановки ", сподели още министър председателят от парламентарната естрада.

За хляба

Премиерът отговори на въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов, който изиска от Петков информация за изкупеното от страната количество пшеница, с което да подсигурява запасите за зърно по време на военния спор в Украйна.

" Както видяхме всички, имаше заплаха от няколко случая в Украйна, в това число и със запалване на постройка в тяхна АЕЦ. Беше административна постройка, нямаше заплаха от радиация, само че тогава взехме решение, че не може да поемаме риск по отношение на количествата зърно, които България има ", уточни министър председателят. " Решихме, че ще купим количество, задоволително България да има до идната годишна продукция през 2023 година България ще има запас близо 1,5 млн. тона, тъй че да сме подготвени във всяка обстановка да осигурим продоволствията на страната ", добави той.

Петков уточни още, че страната изкупува зърното на пазарни цени и ще го съхранява в държавния запас.

За бежанците и филантропичната помощ

Петков отговори на разнообразни депутатски въпроси, свързани с военния спор в Украйна, както и дейностите на българската страна по даването на филантропична помощ и приемането на бежанци на територията на страната ни.

" Предоставянето на помощ към украинските жители, в това число тези от българското малцинство, е приоритет за българската страна ", увери Петков. Той напомни, че общо осем камиона с филантропична помощ към този момент са отпътували за Украйна, натоварени с неща от първа нужда, в това число и лекарствени лекарства от държавния ни запас.

Премиерът поздрави българските служби за работата им и положителната съгласуваност по евакуацията на българите от територията на Украйна.

" На границата се конфигурират пунктове, през които ще се издават документи за краткотрайно престояване в България. Ще имат номер, който всеки украинец, който влезе на територията на България, може да го употребява като документ. От там се изпраща сигнал към Министерството на туризма, които държат база данни с всички хотели, подготвени да назначават бежанци. Те се насочват към тези хотели в съгласуваност с регионалните шефове, тъй че да няма безпорядък ", изясни Петков.

" Тези, които просто минават през България, минават с туристическа виза. За тях страната не прави нищо, сами се оправят, само че тези, които желаят да употребяват България като леговище, минават по този канален ред. Задействали сме и платформа за бърза интеграция ", добави още той.

Петков още един път уточни, че в позицията си за военния спор България ще се води от държавния си интерес, както и деликатно ще обмисля дейностите си, в това число поддръжката на обособените наказания против Руската Федерация.

За основния прокурор

Петков отговори на въпрос на народния представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който изиска от премиера информация за работата на службите по проблема с така наречен златни паспорти и му даде папки, съдържащи разнообразни сигнали против предприемача Иво Прокопиев.

" Дефиницията за работеща прокуратура за мен е да няма никой, който тази прокуратура да не може да проверява. Ако има даже един човек, над който има чадър, това значи, че няма работеща прокуратура ", съобщи Петков. Той уточни, че ще одобри сигналите и ще ги съобщи на способените органи.

" Няма да има сигнал, който ще бъде пренебрегнат от българското държавно управление. Единственото, което се чудя, е за какво този сигнал не отива непосредствено в прокуратурата. Ние ще го вземе и предадем, само че в случай че и вие нямате доверие на българската прокуратура, тук имаме общ проблем, който би трябвало да решим ", съобщи още Петков. Той напомни, че ръководещата коалиция към този момент е внесла законопроект за премахването на " златните паспорти ".

" Дал съм заричане, че този тип скица ще бъде прекъсната и България към този момент няма да бъде асоциирана с такива " златни паспорти ", разяснява още министър-председателят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР