Няма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след

...
Няма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след
Коментари Харесай

Няма риск от скок на цените на тока след излизането на свободния пазар, заяви премиерът

Няма риск от внезапно нарастване на цените на електрическата енергия след излизането на потребителите на свободния пазар. Това съобщи министър-председателят Николай Денков. Тази заран президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за енергетиката, които регламентират либерализация на пазара за битовите консуматори на ток през 2026. Според президента измененията основават риск от внезапно нарастване на цените на тока за битовите консуматори.

" Няма никакъв риск от внезапно увеличение на цените. Гарантирам го на 100%. Дали ще се увеичат с 2%, може и да се усилят, само че може и да се понижат и то значително, тъй като новите технологии, които навлизат, създават доста по-евтин ток от този, който употребяваме сега. Проблемът с тях е, че те не работят непрекъснато, както една нуклеарна или въглищна централа и по тази причина актуалното произвеждане на сила изисква да се комбинират базови мощности с други, които създават по-евтин ток, само че не непрекъснато ", уточни министър-председателят.

Той посочи още, че в закона са планувани механизми, които могат да бъдат употребявани при положение на неподходящ сюжет. Допълни и, че Европейската комисия също приготвя механизми, които са свързани с изземване на свръхпечалби от производителите на електрическа енергия и насочването им към уязвимите групи.

Николай Денков подсети още, че съгласно уговорките, които България е поела, либерализацията на пазара на електрическа енергия е трябвало да се случи още преди няколко години.

" Не чакам да има проблеми при прегласуването на закона, тъй като първо - това би трябвало да се направи и второ - налице са механизми, посредством които това няма да сътвори проблеми нито за производителите на ток, нито на потребителите.

Не мога да си помисля, че за такива съществени неща някой ще се заиграва със страховете на хората, само че като погледнем какво прави опозицията, прави тъкмо това - пробва се да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влезнал в този коловоз ", сподели още Денков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР