Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на

...
Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на
Коментари Харесай

Няма риск от фалит на държавата и намеса на МВФ, каза министърът на финансите

Няма риск от банкрут на страната, нито от интервенция на Международния валутен фонд и потребност да се тегли нов дълг, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия служебният министър на финансите Росица Велкова. С тези думи тя разяснява два сюжета по дълготрайната бюджетна прогноза. Министърът увери, че при недостиг от 3% финансите на България са постоянни.

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб. При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности ", увери Велкова.

Тя добави, че направените разбори не са били за " изпращаме на послания към политическите партии ". Велково акцентира, че Министерството на финансите е направило два сюжета. Първият преглежда обстановката, в случай че се продължи с политиките, които са по настоящото законодателство както в приходната, по този начин и в разходната част. При него от 2023 до 2026 дефицитът ще се движи в диапазона сред 6-7%, което е прекомерно висок посокател. " Тогава ще настъпят тези " черни " сюжети, които бяха извадени отвън подтекста на отчета. Затова ние - министрите, се обединихме да създаваме тригодишната прогноза и плана за закон за идната година с недостиг от 3% ", посочи тя.

Според министърът Бюджет 2023 с недостиг от 3%, данъчните промени и орязване на разноски, каквито са предложенията на Министерство на финансите са ограничения, авансово дискутирани с тристранните сътрудници - синдикати и работодатели и с Националното съдружие на общините.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР