Няма разминаване в информацията за продажбата на Нефтохим. Аз казах,

...
Няма разминаване в информацията за продажбата на Нефтохим. Аз казах,
Коментари Харесай

Денков след президентството вето: Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените

Няма разминаване в информацията за продажбата на " Нефтохим ". Аз споделих, че има интерес към продажба, а " Литаско " споделя, че не се водят договаряния. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след формалното показване на новия български суперкомпютър „ Хемус “, съобщи кореспондент на БГНЕС.


" Аз самият съм виждал, че има интерес в диалози с разнообразни компании. За да се водят договаряния, би трябвало да има изпратено публично писмо и да се влезе в процедура. Воденето на договаряния е относително тежка процедура, която евентуално още не е стартирала. А че има интерес, има интерес ", добави Денков.

Премиерът разяснява и мярката, препоръчана от министъра на стопанската система, която планува по избор комерсиалните вериги да дават най-ниска цена на седмична база за избрани хранителни артикули.

“Министърът на стопанската система е разискал мярката с огромните търговски вериги. Има схващане, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията от една страна, а въпреки това - да повишим доверието на потребителите в взаимните старания на страната и огромните вериги ”, посочи министър председателят.

" Има икономическа логичност в това, говорили сме с министъра, административните ограничения съвсем в никакъв случай не дават средносрочен и дълготраен проект. Предпочитаме да опитаме без административни ограничения да намерим решение ”, счита Денков.

Премиерът посочи, че не разискват налагането на административни ограничения като таван на цените на храните.

Министър-председателят разяснява какви ще бъдат приходите в бюджета от преноса на съветски газ у нас, както и мнението на Унгария, че по този метод подкопаваме енергийната им сигурност поради по-високата такса за пренос.


“В момента не бих желал да предсказвам какъв ще е резултатът върху пазара. С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има една конкуренция, която се надявам да бъде в интерес на потребителите в края на краищата. По отношение на риска за техните доставки не виждам какъв е рискът. Налице са както тръбният, по този начин и течният газ. Единственото, което ще се появи е опция на опциите на база на цените, които ще се конкурират ”, изясни той.

Според него “Булгартрансгаз ” няма да бъде обиден. “Те не са страна по упованията да се заплащат такси. Таксите се чака да бъдат заплащат от “Газпром ”, разясни министър председателят.

Денков разяснява и ветото на президента върху промените и допълненията в Закона за енергетиката.

“Тази либерализация би трябвало да се случи и трябваше да се случи. Тук приказваме за правилник от 2019 година и България закъснява доста ”, уточни той и увери, че са направени механизми, с които да се подсигурява, че потребителите ще бъдат предпазени.

“Налице са механизмите, по които това няма да сътвори проблеми нито за производителите на ток, нито за потребителите. Няма никакъв риск от внезапно увеличение на цените ”, безапелационен е министър председателят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР