Няма разбиране от хората за болестите по и това е

...
Няма разбиране от хората за болестите по и това е
Коментари Харесай

За болестите по животните няма разбиране в обществото, обобщи министър Танева

Няма схващане от хората за заболяванията по и това е обикновено, тъй като нямат знания, сподели през днешния ден по Българска национална телевизия министърът на земеделието Десислава Танева. Тя за следващ път разгласи, че е нямало по какъв начин да не бъдат умъртвени всички животни в областите със болест от чума по свинете, тъй като по този начин се прави в целия свят.

" Ако не го осъществим, това поголовие, по този начин или другояче ще изчезне ", сподели Танева. Тя изясни, че следва през новата година са има нова осведомителна акция, която да обясни съществени моменти към заболяванията по животните и ограниченията, за понижаване на разпространяването им.

Министърът уточни още, че промените в климата са станали причина в България да се появят заболявания по животните, които ги е нямало по нашите ширини.

" Кризата със свинете не е отминала, остават провокации. Надявам се че обществото ще знае повече за нея и ще сме подготвени ", сподели още Десислава Танева. Тя уточни, че всяка седмица се откриват инфектирани животни при отстреляните диви прасета. Такива са открити в цяла Източна България и регионите до границите с Турция и Гърция.

Агенцията по храните имала информационни проблеми

Земеделският министър разгласи, че все още 51 страни са наранени от чумата по свинете, като в целия свят са избити 6.6 млн. животни, а в България те са към 140 хиляди Танева добави, че се чакат измененията в Закона за ветеринарномедицинската активност и няколко наредби, които да вкарат нужните ограничавания за персоналните стопанства, с цел да се понижи риска от нови епидемии.

Засягайки тематиката за инфектираното със салмонела пилешко месо, тя уточни, че няма по какъв начин данни да казуса да се получат преди съответният артикул да бъде пуснат в комерсиалната мрежа. Министърът уточни, че от цялото количество месо са конфискувани 109 тона, а към 440 хиляди тона са изтъргувани, само че във тип на модифицирана термично продукция, което понижава риска от болест.

Попитана за работата на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) Десислава Танева разгласи, че проблемите там са се натрупали във времето и главният измежду тях е неналичието на гласност и неточности в връзката.

" Надявам се тя да стане задоволително обществена. Предстои преструктуриране и нови назначения на ветеринарни лекари ", заключи тя.

Нямало да се връщат пари за къщите за посетители

По тематиката за инспекцията на къщите за посетители, построени с пари от фонд " Земеделие ", Танева счита, че властта е реагирала съгласно публичните упования. " До в този момент не е имало такава инспекция - на 100% от финансираните планове, които не са в осъществяване са изискани парите ", сподели тя.

Министърът изключи разновидността България да връща европейски средства, защото европейската програмата към този момент е завършила и оценката е добра за България. " Всички суми по формираните актове, ще се преведат по държавния бюджет ", добави Десислава Танева. Тя похвали фонд " Земеделие ", че до 20 декември ще заплати над 1 милиарда лв. на производителите, което е цялата дължима сума за годината.

Държавен фонд " Земеделие " разгласи, че всеобщо къщите за посетители, които бяха тествани през юни тази година, са с проблеми. Институцията популяризира данни, съгласно които от 288 тествани къщи 253 са с производства. Така при 88% от инспекциите са открити нарушавания.

Скандалът с къщите за посетители избухна около разкритията за купени нови жилища, на цени по-ниски от пазарните, от политици и хора на властови позиции. Разбра се, че къщи за посетители с европари се вършат за персонално прилагане, от хора, които също не са инцидентни. Стигна се до там, че на 24 април основният прокурор подреди да се ревизират всички къщи за посетители в страната, които са построени със средства от Европейския съюз. Скандалът провокира първо оставките на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев и зам.-директора на Държавен фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова, а по-късно и на Румен Порожанов като аграрни министър и постът беше ангажиран от Танева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (140)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР