Няма работни места на мъртва планета, всичко обаче е в

...
Няма работни места на мъртва планета, всичко обаче е в
Коментари Харесай

Пламен Димитров: България е на страната на губещите от целия Зелен преход

Няма работни места на мъртва планета , всичко обаче е в мярката . През март Китай одобри следващата си 10-годишна стратегия за икономическо и индустриално развиване , включително зелена и цифрова промяна . За разлика от нашите стопански проекти, там те се извършват и виждаме световната доминация на Китай в доста браншове. Съединени американски щати се разсъниха малко по-късно, само че и те направиха каквото трябваше с основни закони на администрацията на Джо Байдън – там зеленото и цифровото беше обвързвано с индустриалното . Европейски Съюз стартира да губи конкурентоспособност и опитът да бъдем най-активните и нападателните при полагането на зелените цели има своя принос и се вижда доста ясно. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на форума „ Green Transition Forum 4.0 – Новите вероятности пред Централна и Източна Европа “, който се организира в София.

„ За последните 15 години европейската промишленост е изгубила освен конкурентни позиции, а и 3 милиона работни места. Дали това е единствено поради Зеления преход може да се спори. Отвориха ли се новите работни места от Зелената договорка също може да се спори, както и по кое време и къде. Очевидно не е в Източна Европа, както виждаме от съответния опит за България или не толкоз, колкто ни се желае “ , счита той.

По думите му дали вложенията , които са нужни, ще може да бъдат проведени и по какъв начин това ще се случи е основен въпрос. Дори да се декалибрират задачите на Зелената договорка, да се създадат по-постижими във времето – въпреки и да няма време поради климатичните промени – ресурсът, който би трябвало да се активизира е голям.

„ Международната организация по енергетика неотдавна разгласи данни, че сред 4 и 5 трилиона щатски $ са нужни, с цел да може в световен мащаб да се доближат задачите на хилядолетието и съответно за зелените цели в международен мащаб “ , сподели той и добави: „ Европейска комисия счете, че 813 милиарда евро на година до 2030 година е нужно да бъдат мобилизирани, с цел да може да бъдат изпълнени цели, които са сложени за Зелената договорка. Самата комисия признава, че за предходната година тази цел е изпълнена на половина. За 2023 година към 400 милиарда евро са били мобилизирани – обществени и частни вложения. Всичко това приказва, че би трябвало да слезем на земята, с цел да забележим по какъв начин и дали можем да създадем нещата прагматични и работещи, тъй че Европейски Съюз и европейските страни да не губят и да не търпят загуби що се отнася до работни места – изключително в източната част на Европа. И това освен в енергийния бранш, само че и в индустриалния “.

От думите на Димитров стана ясно още, че е нужно да се мисли в посока на това качествените работни места да се генерират от софтуерни решения – зелени и цифрови, които не са тези, които ни се оферират през последните 15-20 година в България на доста места, в това число в огромни корпорации.

„ Технологии, които са в края на своето потребление, към момента идват в Източна Европа, най-върховите не идват при нас. Остават в Швеция, Германия “ , напомни президентът на конфедерацията.

Пламен Димитров уточни още, че основни са вложенията с софтуерни решения , които могат да дадат ясна бъдеща добавена стойност и конкурентно преимущества и оттова, несъмнено, качество на работното място.

„ Качествените работни места Европейската конфедерация на профсъюзите ясно ги е дефинирала с 9 измерения – сред тях са правото на сдружаване в синдикати, правото на групово трудово договаряне, това на обективни заплати и други Не приказваме единствено за умения и познания, би трябвало да имаме изясненост за какво хората отиват да работят – не тъй като на работодателят му би трябвало работна мощ, само че и с цел да може благосъстоянието на техните фамилии и деца да бъде положително. Тяхното бъдеще да бъде обезпечено. Затова към този момент приказваме за заплати за прехрана “ , сподели още лекторът.

Президентът на КНСБ съобщи още, че клубът на най-богатите в света също се тормози за това по какъв начин към този момент упоменатите 5 трилиона $ може да бъдат мобилизирани . Що се отнася до България – по думите му – ние сме на страната на губещите от целия Зелен преход .

„ Да, можем да бъдем на страната на печелившите, само че не сме. Цялата Зелена договорка би трябвало безусловно да бъде насочена към районите – да забележим на микро равнище, не на макро, че никой нямало да бъде зарязан “ , уточни още той и посочи: „ В момента имаме работни места, които са положителни. Пак комисията споделя в свое проучване, че новите зелени работни места са по-малко сигурни – с по-малък достъп до групово договаряне и синдикално образуване, по-зле платени от изгубените остарели работни места. Как се оправяме с това? “

„ Интересува ни, с изключение на да се подсигуряват работните места, да се извършват и обществените условности и условия, уточни той по време на форума. И ЕКП, и ние желаеме инструкция за обективен преход. В нея да написа – колкото е наложително България да извършва исикванията по Fit for 55 и Зелената договорка, толкоз е наложително да дава отговор и да извършва условията по тази бъдеща инструкция “ , съобщи още президентът на КНСБ.

Сред участниците в другите панели на форума през днешния ден са комисарят по заетостта и обществените права Никола Шмит и комисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Илиана Иванова , служебните министри на труда и обществената политика и на електронното ръководство Ивайло Иванов и Валентин Мундров , служебният министър на стопанската система и промишлеността Петко Николов , служебният заместник-министър на нововъведенията и растежа Георги Ангелов , служебният заместник-министър на образованието и науката Наталия Митева , някогашният министър председател Сергей Станишев , Марк Льометр , общоприет шеф на Групово дело „ Научни проучвания и нововъведения “ в Европейска комисия, Светослава Георгиева , ръководител на Фонда към Европейския иновационен съвет.

Кабинетът безапелационен: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО пази националния ни интерес!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР