Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна

...
Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна
Коментари Харесай

Каракачанов оптимист, че има повече желаещи за военна кариера

" Няма просперираща страна в света, която няма боеспособна и мощна войска " . Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов по време на тържествения обред по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", осведомиха от Министерството на защитата.

Каракачанов напомни, че преди четири години във випуска имало 18 души, тази година те са 66 и още двама медици. По думите му след 25 години съкращения и липса на визия измежду политиците, от ден на ден хората схващат, че армията е един от най-важните стълбове на държавността .

" Неокомплектоването стартира лека-полека да се преодолява ", сподели военният министър. Той напомни, че ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " е класирано измежду най-хубавите военноморски учебни заведения в света.

Относно модернизацията на армията, Каракачанов съобщи във Варна, че до края на тази година ще стартира .

Курсантите бяха признати на 14 август 2020 година и минаха базова военна подготовка . В нея се включва физическа и строева подготовка, обща тактичност и образование по дисциплините " Огневи системи и доктрина на стрелбата ", " Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили " и " Ядрена, химическа, биологична отбрана и екология ".

Първокурсниците ще се образоват в специалността " Организация и ръководство на военните формирования на тактическо равнище " в няколко специализации. Отделните специалности са: " Корабоводене за Военноморски сили ", " Корабни машини и механизми за Военноморски сили ", " Военноморски информационни и радиотехнически системи ", " Кибероперации ", " Мехатроника ", " Военноморска логистика " и " Военен доктор ".

След полагането на клетвата от курсантите университетският съвет на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " удостои със званието " Доктор Хонорис идея " началникът на ВМА генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски .

В словото си ген. Мутафчийски посочи, че преди няколко години ВМА дружно с Военноморската академия и с Медицинския университет - Варна вършат общ план, който ще остави дълбока диря във военната медицина.

" Сега имаме едни извънредно стимулирани младежи, които се захванаха с нелеката задача да учат две специалности едновременно и да попълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното опазване на здравето, в този момент е време здравното офицерство у нас да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили ", сподели генерал-майор Мутафчийски.

На церемонията участваха началникът на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Ден по-рано се организира видео среща, на която началниците на защитата на страните-членки на НАТО разискаха провокациите пред интернационалната сигурност на конференция на Военния комитет на Алианса.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов удостовери осъществяването на уговорките на Въоръжените сили на Република България по присъединяване в интервенциите и задачите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море.

Българското присъединяване в задачата в Афганистан се приспособява за почналата промяна. Началникът на защитата означи и увеличението на уговорката ни към интервенцията в Косово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР