Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна,

...
Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна,
Коментари Харесай

Драги Георгиев: Докато българите не променят разбиранията си, не очакваме напредък в Историческата комисия

Няма смяна в реториката и в разбирането на българската страна, а до момента в който това е по този начин, не чакам да има прогрес. Това съобщи Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и просветителни въпроси. Той разяснява последното изявление на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров, че в комисията няма прогрес „ заради неопитност на сътрудниците да одобряват, че имаме обща история, която стартира през междинните епохи “.

Доколко ще бъде допустимо да се приближат позициите, зависи и от двете страни. Но с сходни изказвания другата страна дефинира авансово посоката, в която ще протичат срещите. Когато едната страна упреква другата, че не желае да одобри безспорната истина на първата, не може да се чака прогрес в процеса, счита Георгиев. Българската страна упорства за обща история, която стартира през междинните епохи. Ние не бягаме от общата история, само че тя не би трябвало да се схваща по метода, по който прави това българската страна – че историята от междинните епохи до 1945 година е обща. Ако е по този начин, тогава това въобще не е обща история, а историята на еднакъв народ. Подобен метод е непросветен, не е исторически, а е само политическо тълкувание, съобщи Георгиев за вестник „ Свободен щемпел “.
Вицепремиер на РСМ: Не е добре да се слагат периоди за българското малцинство в Конституцията
" Не се плашим от отворени въпроси, само че не можем да позволим връзките сред Северна Македония и България да се основават единствено на тези...
Прочети повече
Той удостовери, че е контрактувано до края на май да се проведат три срещи. Последния път ангажимента е била те да се проведат до края на юни, само че на междуправителствената среща в София предходната седмица е контрактувано този период да бъде скъсен, с цел да може комисията да способства за новата динамичност в връзките сред двете страни.

Следващото съвещание на комисията ще се организира към края на февруари в София, защото последната среща наживо беше в Скопие.

Във връзка с неналичието на член на комисията след напускането на Ванчо Георгиев, съпредседателят съобщи, че в околните дни ще показват предложение до Министерство на външните работи на РСМ, само че не чака комисията да е в цялостен състав за идната среща.

Досега историческата комисия е предоставила на държавните управления в София и Скопие рекомендации за взаимно честване на пет персони: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.
Македонски българин до Петков: Решаването на разногласието със Скопие би трябвало да стартира с правата на българите в РСМ и да върви обратно към историята
Българите в районен съд Македония не могат да потърсят гражданските си и национални права нито в РСМ, нито да се извърнат в Страсбург, тъй като се...
Прочети повече
Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР