Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.

...
Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.
Коментари Харесай

Външно: Няма промяна в позицията ни за Северна Македония

Няма смяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Това оповестиха от Министерството на външните работи, откакто стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска е провела двустранна среща с немския си сътрудник Аналена Бербок по тематиката.

Бербок съобщи, че България би трябвало да почисти проблемите, свързани със Скопие, с цел да могат Северна Македония и Албания да стартират договарянията за участие още през първата половина на годината.

Премиерът Кирил Петков разяснява, че държавното управление няма да подхваща независими стъпки по тематиката и всичко ще минава през Народното събрание.

" Министерство на външните работи ясно декларира, че българската позиция по отношение на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз остава непроменена. Придържаме се към Рамковата позиция, която бе доказана с декларация на Народно събрание и КСНС ". Това съобщи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова на брифинг пред медиите.

" За външната ни политика европейската вероятност на страните от Западните Балкани е извънредно значима и ние я поддържаме, само че е значимо това да се случва с ясни резултати и заслуги, които да демонстрират всяка една от тези страни ", сподели Петрова.

Тя повтори, че министър Генчовска е удостоверила тази позиция и в среща с външния министър на Германия Аналена Бербок.

" За нас е извънредно значимо от страна на РСМ да забележим ясни резултати и подготвеност за съблюдаване на Договора за добросъседство, тъй като тези резултати демонстрират подготвеност за присъединение. От тази позиция чакаме дейности от страна на РСМ.

За нас позицията е непроменена и е значимо не да приказваме за крайни периоди и кой месец нещо ще се случи, а да виждаме значими и очевидни резултати от страна на РСМ. За нас ясно да забележим, че има необятна политическа подготвеност за един градивен развой, в който резултатите, които се реализират в този момент, да са необратими, правата на българските жители в РСМ да бъдат обезпечени в Конституцията и това да бъде развой, който ясно да демонстрира тяхната подготвеност да съблюдават контракта, подписан през 2017 година ", сподели още Петрова.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР