Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.Това

...
Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.Това
Коментари Харесай

Генчовска обвини медиите в спекулации, не била обещавала да вдигнем до юни ветото над РМС

Няма смяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.

Това сподели пред Българска национална телевизия външният ни министър Теодора Генчовска.

" Никой от екипа на Външно министерство във всички свои диалози, срещи с европейски сътрудници, с посланици на други държави-членки на Европейски Съюз или на НАТО - никой не е отстъпвал от тази позиция и не са поемани никакви задължения, които са свързани със периоди ", съобщи министърът.

Въпросите дали сме трансформирали позицията си породиха поради думите на външния министър на Германия, която преди ден се срещна с Генчовска:

" Наша отговорност е да стартираме договарянията за участие с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е от дълго време отлагана стъпка. Имах двустранна среща с българския министър на външните работи. И двете стигнахме до извода, че в сегашната обстановка е от главно значение да стартираме този развой на присъединение. Много се надявам България да може да почисти въпросите, които стоят отворени ". Това заяви министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок след диалог с българската си колежка Теодора Генчовска в границите на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург.

Бербок съобщи, че това е от дълго време назряла стъпка и е провела двустранна среща с Генчовска, по време на която двете страните са се съгласили, че в сегашната обстановка е извънредно значимо Скопие и Тирана най-сетне да стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Теодора Генчовска дефинира тълкуването на думите на Бербок като интерпретация на медиите. Министърът има паметна записка от диалога, както има паметни бележки от всички срещи, извършени от екипа на Външно министрество.

" Бих споделила, че е дезинформация или някаква нечиста сделка. Никакви задължения не са поемани от българската страна във връзка със започване на преговорния развой с РСМ ", съобщи Генчовска.

Бяхме искрено почтени и казахме, че няма прогрес по политическите въпроси макар нашето предпочитание, тъй като това, което чакаме от македонската страна е съответни резултати в осъществяване на нашия контракт за добросъседство от 2017 година, сподели още тя.

Основните претенции от наша страна към РСМ остават непроменени. Държавата ни упорства правата на македонските българи да бъдат обезпечени в македонската конституция.

" Честно да ви кажа, по линия на политическите въпроси няма никакъв прогрес - в действителност сме подали една другарска ръка на външно министрество на РСМ. Очакваме съответни резултати ", съобщи министър Генчовска.

Тя беше безапелационна, че този екип на Външно министерство няма да отстъпи от нито едно от тези претенции. /БГНЕС
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР