Няма проблеми с организацията на изборите, няма да има среднощно

...
Няма проблеми с организацията на изборите, няма да има среднощно
Коментари Харесай

ЦИК: Изборите ще ни струват около 12 млн. лв.

Няма проблеми с организацията на изборите, няма да има среднощно преброяване на бюлетини на 2 април. Тези избори обаче ще ни костват към 12 млн. лева - това демонстрират предварителните калкулации, сподели в предаването „ Тази заран “ Росица Матева, представител и зам.-председател на ЦИК.

„ Промените са в 10 региона, като с шест от тях се понижава с по един мандат по отношение на предходните избори. В три региона мандатите са усилват с по едни, като в 23 МИР София мандатите са с три повече “, изясни тя. Според нея, след последното броене, би трябвало да има региони с по-малко от четири мандата, само че законът е безапелационен и това няма по какъв начин да се случи.

„ За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които ще организираме. Има някои провокации в резултат изменението на Изборния кодекс – някои от дейностите би трябвало да се провеждат по друг метод, само че ние ще се оправим “, безапелационна беше тя.

Росица Матева акцентира също по този начин, че организацията е почнала още през вчерашния ден, когато президентът Румен Радев е издал съответните укази. От ЦИК са се свързали неотложно с печатницата на Българска народна банка, изпратили са условията за хартията, а преди два дни са получили графика за доставянето на ролките за машини.

„ До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки, до 25 март още 10 000 ролки, тъй че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е отбраната. Всички би трябвало да са спокойни “, акцентира още тя.

Зам.-председателят на ЦИК изясни, че „ разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха на до момента и ще се назовава бюлетина от машинно гласоподаване “. При самото гласоподаване с машините няма промени.

Що се отнася до измененията в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК към момента водят диалози със основателите на софтуера. „ Беше извършен един диалог, в този момент чакаме от тях информация, какво би трябвало да бъде направено. След това ще преценим на кого и по какъв начин да бъде направена модификацията “, сподели още Матева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР