Няма проблем, всеки може да ми иска оставката, на този

...
Няма проблем, всеки може да ми иска оставката, на този
Коментари Харесай

Постаментът на ПСА няма да се маха, докато не се реши съдбата на Княжеската градина

Няма проблем, всеки може да ми желае оставката, на този стадий не виждам нито една причина да си я подам, съобщи Вяра Тодева, регионален шеф на София-град на брифинг през днешния ден.

Искането на моята оставка е напълно в пълномощията на министър-председателя Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, добави Тодева, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя напомни, че през вчерашния ден върна решението на Столичния общински съвет (СОС) за избор на заместник-председатели на Съвета и на ръководители на комисии заради позволени процедурни нарушавания. Решенията би трябвало да бъдат прегласувани. В интерес на жителите на София е всички решения да бъдат законни, да бъдат взимани по съответния написан в закона ред, означи регионалният шеф.

Вяра Тодева сподели, че има няколко основни процедурни нарушавания. На първо място изключителното съвещание не е свикано по разпоредбите, което се вижда от протоколите. Общинските съветници са били наясно, имало е голям брой оферти да бъде прекъснато съвещанието, което не се е случило, уточни тя. Според нея в СОС най-вероятно не са се срещнали с промените от 1 февруари в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, в който се изисква материали да бъдат авансово оповестени и на уеб страницата на Столичната община и на СОС. Това е трябвало да стане до 12:00 ч. на предния ден, разясни Тодева.

Материалите не са били предоставени на общинските съветници, не са били оповестени на интернет страницата на СОС и Столичната община. Нямам различен избор с изключение на да върна това решение, както и всяко последващо решение, което бъде взето в нарушаване, съобщи регионалният шеф. Тя добави, че няма никакво значение дали всички общински съветници са били в залата, защото законът е годен за всички и всички би трябвало да го съблюдават, акцентира Тодева. Има устав на СОС и законови условия, с цел да може да има законни решения в интерес на жителите на София.

В отговор на въпрос за Паметника на руската войска Вяра Тодева сподели , че регионалната администрация апелира решението на Административния съд за незаконосъобразността на премахването. Очакваме да влезе във Върховния административен съд, ще се съобразим напълно с решенията, които ще бъдат постановени. Тодева заяви още, че е направен идейният план за пренасяне на паметника в Музея на социалистическото изкуство. Има два разновидността на идейни планове, които ще бъдат показани на Министерството на културата за утвърждение, добави регионалният шеф. За премахването на постамента, на който беше паметникът, още няма решение, защото се изчаква да има решение какво ще има там, добави Тодева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР