Няма проблем близки и роднини да си приберат възрастните хора,

...
Няма проблем близки и роднини да си приберат възрастните хора,
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Държавата ще подпомогне както близките на загиналите в с. Рояк, така и оцелелите

Няма проблем близки и родственици да си приберат възрастните хора, оживели при злокобния пожар във варненското село Рояк, заяви на брифинг днес социалният министър Гълъб Донев, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Онези, които останат ще бъдат пренасочени към други обществени услуги. 

" Дирекция " Социално подкрепяне " във Варна води диалози с други обществени услуги, където лежащите в дома да бъдат настанени. Това са към 14 индивида, които ще бъдат настанени в други домове за остарели хора и домове за хора с физически увреждания. За останалите над 30 индивида, които са с деменция, с физически разтройства, ще се търси подобаваща услуга. В момента те са настанени в хотел. Разговарях с част от хората, усещат се добре, макар, че са уплашени и изплашени от случилото се. Някои от тях нямат визия какво се е случило, само че тези, които са контактни се усещат добре тук. В момента текат инспекции от няколко институции като прокуратура, Пожарна и спешна сигурност, Агенция за качество на обществените услуги, Дирекция " Социално подкрепяне ". 

Още от август месец с моя заповед е разпоредена инспекция във всички домове за възрастни хора в цялата страна. От тогава текат инспекции на Агенцията за качество на обществените услуги и има формирани десетки актове за нарушавания. Трябва да се има поради, че потенциалът на организацията е стеснен. Само във Варна са над 50 домовете за възрастни хора, които дават такива услуги. От 1 януари организацията би трябвало да пререгистрира всички обществени услуги в страната, които би трябвало да дават отговор на Закона за общественото подкрепяне. Въпросът е къде ще бъдат настанени хората, които отпаднат от довоме, които няма да получат лиценз.

Кметът на Община Дългопол увери, че хората в този случай могат да останат колкото е належащо в хотела ", разяснява Гълъб Донев в Дългопол.  

Той увери, че ще бъдат подкрепени и околните на починалите в огнената буря възрастни хора. Подпомагане от страната ще получат и хората, избавени след нещастието. Ще бъде оказано подпомагане и при издаването на нови персонални документи.

Социалният министър добави, че се чака утрешният 24 ноември да бъде разгласен за ден на печал в памет на жертвите, починали при пожара с. Рояк и нещастието по автомагистрала Струма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР