Няма пробив в сигурността на България, има пробив в здравия

...
Няма пробив в сигурността на България, има пробив в здравия
Коментари Харесай

Президентът се обяви срещу смяна на шефовете на спецслужбите

Няма пробив в сигурността на България, има пробив в здравия разсъдък, съобщи президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали има пробив в националната сигурност, откакто по време на честванията за 3 март на Шипка министър председателят Кирил Петков и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки.

" Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС или на Министерство на вътрешните работи да рине сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за вероятни провокации и да подсигуряват неговата сигурност. Те това и направиха и получиха персонална признателност и от премиера ", добави Румен Радев.

" Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, изключително когато те са отвън техния сектор. Работата на министрите е да се борят дейно с тежката икономическа и обществена рецесия. Да основават условия за резистентен стопански напредък, което всички българи чакат ", сподели още президентът.

Коментарът му очевидно засяга транспортния министър Николай Събев ( " Продължаваме промяната), който изиска оставката на шефа на НСО поради снежните топки, полетели към премиера.

Румен Радев изрази вяра, че тази офанзива към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Той напомни, че допреди година това беше процедура и прикани ръководещите да не потеглят по този " отритнат от обществото ни циничен път ".

" Разбира се, че няма да желая оставки ", сподели президентът във връзка настояването на съпредседателите на " Демократична България " Христо Иванов и Атанас Атанасов за промени в управлението на специфични служби.

От " Демократична България " разясниха, че представителите на службите са дали " несериозна " информация пред Народното събрание за войната в Украйна. От обединението упорстват за промяната на шефовете на специфичните служби, които бяха назначени от служебните държавни управления на Радев.

Той напомни, че ръководителите на службите са на мандатна служба, което обаче не му попречи да даде зелена светлина за рокадите, направени от служебното държавно управление предходната година.

" Нали не си показване всяка новодошла власт или нов парламент да си подменят службите за сигурност? Ако това се случва, това значи, че те ще работят за властта, а не за страната, изключително в региона на корупцията ", разяснява Радев.

" Не желая и да си помисля, че измежду ръководещите и в Народното събрание има хора, които се тормозят да не би някаква сензитивна информация, касаеща битката с корупцията да стане притежание и на президента ", добави президентът.

След петъчните съвещания с премиера и министри по тематиката за положението на системата за сигурност у нас и ръководството при рецесии поради съветската инвазия в Украйна, Румен Радев разяснява, че проблемите са тежки, извънредно съществени и не се изчерпват единствено с обявяване, укрития и йодни таблетки . Той установи, че липсват проекти за деяние:

" Самият проблем е в неналичието на единна национална система за ръководство при рецесии , в готовността на проекти и модели за деяние в самата подготовка на пунктовете, на самите хора, които би трябвало да ръководят тези рецесии. Това е система, занемарена от десетилетия. Ние на десетия ден от бежанската вълна вършим щаб. Когато стартират да стрелят по някой нуклеарен реактор и нуклеарна централа, ние се сещаме за укрития. Затова аз чакам от отрасловите министри, институции, законодатели енергични ограничения, за основаване на единна система за ръководство на рецесии ".

Президентът поддържа премиера по тази причина, че в случай че се постановат наказания против Русия, свързани с доставките на газ, страната ни би трябвало да упорства за изключение.

Във вторник той посети Института по роботика на Българската академия на науките, с цел да се среща на място с построения по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 година Център за подготвеност " Квантови връзки и интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР