Няма причини да се говори, че на енергийната борса има

...
Няма причини да се говори, че на енергийната борса има
Коментари Харесай

Петкова: Няма недостиг на електроенергия на борса


Няма аргументи да се приказва, че на енергийната борса има дефицит на електрическа енергия. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя напомни, че трите държавни компании АЕЦ „ Козлодуй”, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да обезпечават по 690 мегавата на час елекетроенергия за борсата всекидневно. Така че сила за пазаруване има, безапелационна е Петкова. Като доказателство министърът уточни, че през 2017 година е регистриран 2,6% растеж на създадената сила по отношение на 2016 година.

Петкова добави, че за момента няма информация за затворени предприятия поради фрапантния скок в цената на индустриалния ток. Тя още веднъж изясни, че на енергийната борса има три сегмента. На единия 90% % от бизнеса купува ток въз основата на двустранни контракти, под 10% е сегментът „ Ден напред” и доста малко купуват сила в границите на деня.

Припомняме, че от петък Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране започнаха две незабавни ограничения за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса. До 25 януари в трите електроразпределителни сдружения ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про ще текат инспекции. Обект на инспекция ще бъдат техническото положение на оборудванията и електромерите. Целта е да се видят дали фирмите доставят действителната услуга, за която потребителите заплащат. Ще се ревизират на инцидентен принцип електромерите както на битови, по този начин и на бизнес консуматори далидават механически отклонения. МЕ и КЕВР ще ревизират също лицензионната активност на трите ЕРП-та.

По-късно през днешния ден ръководителят на КЕВР Иван Иванов ще свика на диалог ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, НЕК, енергийната борса. На срещата се чака да участва и енергийният министър Теменужка Петкова, само че не и действителните купувачи от бизнеса.

Ръководителите на сдруженията ще разискват опцията да се доставят на борсата разнообразни количества сила във всички сегменти, освен в този „ Ден напред “.

През февруари се чака да започва и процедурата за избора на вложител за АЕЦ " Белене ", сподели още Петкова. „ В края на предходната година постъпи писмо и от „ General Electric”, които виждат своето присъединяване като евентуален инженер на плана АЕЦ „ Белене “ и като снабдител на съоръжение. Така че има интерес към плана, само че дали той е действителен, следва да разберем “, съобщи Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР