Няма причина за паника, не се налага в региона да

...
Няма причина за паника, не се налага в региона да
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров за открития случай на индийския щам у нас: Няма причина за паника

Няма причина за суматоха, не се постанова в района да се вземат спомагателни ограничения, следва да се направи малко по-задълбочено изследване на контактните на индивида, регистриран като инфектиран с индийския вид на коронавирусната зараза. Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Кацаров, дружно с европейския комисар по опазването на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду посетиха имунизационния кабинет в столичната болница " Св.Анна ". По-рано през днешния ден от Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха за случай на индийския вид, доказан в Плевен.

Засега това е изолиран случай, не е тежък, само че това е мощно предизвестие, че в случай че продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се имунизираме, вълна от зараза би могла да настъпи и по-рано, преди есента, сподели още Кацаров.

Няма да се трансформират противоепидемичните ограничения поради случая в Плевен, само че в случай че се записва повишаване на броя на случая на инфектираните, нашата опция е тази, добави Кацаров. Кацаров е упълномощил да се работи върху план на заповед за ясни, авансово избрани критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за идващите в страната. Критериите ще са учредени въз основата на критериите на Европейската комисия, изясни той.

Както по-рано оповестиха от Центъра по заразни и паразитни заболявания, тестът от краткотрайно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница " Д-р Георги Странски " - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След още един разбор в интернационалната генна банка GISAID, през юни е открито, че се класифицира като Вариант на безпокойствие, преди именуван още " Индийски вид ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР