Няма прекомерна сеч в горите около наводнените села в Карловско.

...
Няма прекомерна сеч в горите около наводнените села в Карловско.
Коментари Харесай

Министър Гечев: Ударната вълна в карловските села е 100-годишна

Няма несъразмерна сеч в горите към наводнените села в Карловско. Ние от „ Агенция по горите ” сме поръчали лична инспекция и ще върнем картата даже 10 години обратно, с цел да забележим по какъв начин сечищата въздействат обратно във времето. Водата е била толкоз доста, че в действителност вълната е била голяма – тя е 100-годишна. Това разяснява служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „ Денят стартира ” по Българска национална телевизия.

Гечев сподели още, че селата са задръстени от влачени от водата дървета. „ Има предписание към реките да не се пипат дърветата, само че водата е толкоз огромна, че 15 км над обитаемоте места тази линия я няма – водата е измъкнала всичко ”, добави той и разясни, че с цел да разчисти всевъзможни подозрения, в инспекциите ще се включат всички медии, с цел да вземат участие с екипите на „ Агенция по горите ” при инспекцията.

Министърът също добави, че е взел поради въпросите и информацията, подадени от жителите в съответните обитаеми места, тъй че инспекцията да обхване и техните питания и насоки.

Министър Гечев съобщи, че стихията не е могла да бъде предотвратена – излели са се 200 л. на кв. м. за няколко часа. Коритата не са били задоволително добре почистени и въпреки предварителната защита да е значима, това нямало да спре стихията.

„ Чудо е, че няма починали. Може би ни липсва организация и просвета във връзка с това да свикнем да живеем с такива бедствия ”, сподели той и удостовери, че може да се работи в посока по-добрата организация на реакция при такива събития.

Бедствието е такова, че хората си мислят за къщите. Ако хората са изгубили своите документи, дано не се тормозят, службите са инструктирани да оказват помощ, осведоми Гечев.

„ Хиляди декари наводнени. Ще обезщетим земеделците. И да няма сега налични средства по бюджетните сметки, има страна, която ще се погрижи за това. Ще вземем ограничения, предстоят диалози. Тъй като механизмът е подобен, че на 100% пропаднали площи се заплащат 80% от направените разноски за дадената просвета – ние ще опишем всичко на 100%. Това, което е във връзка с заден двор, дребните производители, занимание земеделието – дано всеки опише тези вреди ”, добави той и посочи, че бедствието няма да повлияе върху цените и предлагането в народен мащаб.

Всичко като техника сега е на терен, успокои министъра: „ Да не си мислят хората в Трилистник, че са забравени. В момента водата се отдръпва от горните села, по тази причина техниката е налична там. ”

„ Нека това злополучие да ни научи, че има някои неща, които не са преходни, и страната би трябвало да прави нужната предварителна защита, с цел да има по-малко материални вреди ”, счита служебния министър.

По отношение на идния отоплителен сезон, Гечев сподели: „ Местните хора, даже да са си купили дърва за зимата, те може би към този момент са някъде по прилежащите села. Това, което бъде добито като дървесина от потопа, ще се събере и ще иде при локалните поданици. Около 10 хиляди кубика дървесина е свалена от водната буря. ”

Министърът също разясни, че във връзка с язовирите в страната, няма към сегашния миг язовири в предаварийно положение. Всъщност годината даже е по-скоро сушава. „ Понеже чисто агрономически проследявам преваляванията – вали толкоз, колкото преди, само че вали доста епизодично, вместо спокоен дъжд – вали проливен дъжд на избрани места ”, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР