Няма по-страшно от отмъщението на оскърбената жена, особено ако има

...
Няма по-страшно от отмъщението на оскърбената жена, особено ако има
Коментари Харесай

Най-високото отмъщение в света се издига в Буенос Айрес

Няма по-страшно от отмъщението на оскърбената жена, изключително в случай че има пари и въображение. В Буенос Айрес мъстта е под формата на 120-метровият жилищен блок Edificia Kavanagh. 31 етажа в жанр ар деко, издигнати за малко повече от година през 1936-а.

Грамадата продължава да държи върха за най-голяма постройка, построена от бетон. Тя е и първата в Аржентина с централен климатик. Ако останем в плен на цифрите – жилищата вътре са 105, обслужвани от 12 асансьора.

 

Останалото е страст. Жилищният блок е издигнат от безумно богатата и безпределно красива Корина Кавана. Единственото, което ѝ куцало бил произходът. Тя била буржоа, от по този начин наречените новобогаташи, което по никакъв начин не се харесало на една от най-влиятелните дами в Буенос Айрес – маркиза Мерседес де Анчорена. А Корина имала злощастието да се влюби в сина ѝ.

 

Узнавайки за тайния им годеж, благородничката заплашила да лиши отрочето си от завещание. Младежът се побоял от гнева на майка си и изоставил своята обичана. А в действителност имало какво да губи. Семейство Анчорена още от 18-19 век били най-едрите земевладелци освен в провинция Буенос Айрес, ами и в цяла Аржентина. Родът бил толкоз авторитетен, че даже се сродил с испанския крал.

Фамилия Кавана били не по-малко богати, обаче без синя кръв. Потомката на елементарни ирландски се оказала освен с разрушено сърце, ами обществено унижена и замислила безкръвно, само че извънредно мъчително възмездие.

 

Всеки клиент на Буенос Айрес може да види палатът на семейство Анчорена на площад „ Сан Мартин “. От балкона му набожната Мерседес обичала да съзерцава прелестната черква, издигната с парите на семейството ѝ и заран да слуша камбанния й звън. В началото на 20-и век в Америка почнало строителството на първите небостъргачи и на Корина ѝ хрумнало с подобен да затули гледката на маркизата. Веднага закупила имота тъкмо пред храма. Наложило се да продаде едно ранчо, само че вода и оскърбена жена тръгнат ли, загради няма. Вложението ѝ по-късно се върнало неведнъж, а и самата госпожица Кавана се нанесла в апартамент на целия 14-и етаж в зданието, което през 1999 година е вписано в съкровищницата на ЮНЕСКО.

 

До края на живота си двете дами се гледали през площад „ Сан Мартин “, а Мерседес Анчорена се налагало всякога да заобикаля отмъщението на Корина, с цел да отиде на черква.

Дворецът „ Сан Мартин “, който през днешния ден е една от постройките на Министерството на външните работи на Аржентина, е издигнат от семейство Анчорена по шаблона на френските покои: на първия етаж бил парадният вход, на втория балните зали, на третия – спалните на стопаните, а четвъртият бил за прислугата. Любопитното е, че във Франция покривите са скосени, с цел да не задържат сняг. В Аржентина подобен не вали, само че са спазили тъкмо архитектурния жанр.

 

Министерството на външните работи е издигнало стъклена съвременна постройка до старинния замък с концепцията той да се оглежда в нея както предишното се оглежда в сегашното.

Навремето домакините посрещали гостите си в подножието на парадното стълбище и дружно се качвали нагоре към залите. Но един клиент паднал от горе и си счупил врата. От тогава всички минават по страничните стълби, а чиновниците в двореца настояват, че призракът на починалия продължава да броди нощем.

 

Главната зала, наречена „ Златна “ е била предопределена за обилни балове. Декорирана е в жанр „ Версай “ с кристални огледала и гоблени от Франция. Таванът е изографисан със сюжет, който в днешна Аржентина намират минимум за исторически неточен. Европейските завоеватели, одеве дебаркирали в Южна Америка, са посрещнати възторжено от локалните индианци, които с блага приветстват „ цивилизацията “ под благосклонния взор на Божията майка от небесата.

Дворецът изобилства от секрети порти, проходи и стаички, които и през днешния ден се употребяват от чиновниците на Министерството на външните работи. Най-често, с цел да отидат незабелязани до тоалетната.

 

Блокът, издигнат от Корина Кавана и къщата на маркиза Мерседес де Анчорена

 

bnr.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР