Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета

...
Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета
Коментари Харесай

Соня Момчилова, СЕМ: Журналистът трябва да гарантира достоверността на това, което представя

Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета за електронни медии. Ние организираме съвещанията си онлайн, нашите протоколи са налични, непрекъснато излъчваме кръгли маси, разисквания и полемики. Много съществени старания положихме във връзка с медийната просветеност - това съобщи ръководителят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова по Българска национална телевизия.

" Чувам, че има предложение членовете на Съвет за електронни медии от 5 да станат 7. Чувам за 9-месечни старания да бъда заменена аз като ръководител на Съвет за електронни медии. Привиквана съм в Народното събрание невиждано постоянно. Отправят се рецензии към Съвет за електронни медии от депутати, от някогашния министър председател Денков. От чуването ми по отношението на доклада на Съвета за електронни медии в медиите излезе едно-единствено изречение и то беше 100-процентова дезинформация. Гласеше: " Председателят на Съвет за електронни медии се разгласи за премахването рекламата на хазарт от 17 до 18 часа ", разяснява тя.

По отношение на медийна просветеност и " фактчекването " тя сподели, че следи " един млад сътрудник ", Виктор Блъсков, който ревизира обстоятелствата, тествани към този момент от " фактъчекърите ". " Включително и във вашата телевизия, след гибелта на Алексей Навални, се появи " фактчекър ", който пусна аудиозапис и сподели, че по всяка възможност това е фалшив. Това не може да се случва в медиите, " сподели още Момчилова. " Журналистът би трябвало да подсигурява достоверността на това, което показва. Симеон Радев назовава публицистите каторжниците на историята. А в днешно време Гьобелс черпи някъде горе за, чух неотдавна имало, награди за " чиста публицистика, " пошегува се председателката на Съвет за електронни медии.

На въпрос дали и рекламите на
хазарт по медиите хранят партиите, Соня Момчилова отговори:

" Аз мога само да предположа, поради причините им, които акцентираха от трибуната на Народното събрание, поради неприемането на проектозакона на Политическа партия " Възраждане ", на които би трябвало да признаем, че те бяха единствените, които се заинтересуваха от напъните на Съвета за електронни медии да направи притежание на обществото провалите от рекламата на този тип взаимозависимост. "

Тя акцентира, че Съвет за електронни медии не може да предотврати или влияе на всичко, което феновете и слушателите виждат по малкия екран и чуват по радиото, тъй като работи по доста остарял закон, който се упражнява от Агенцията по приходите.

" Първата ми работа, когато станах ръководител на Съвет за електронни медии, беше да подпишем меморандум с Националната организация по приходите, с цел да можем по някакъв метод да активираме тази активност. поставихме на наднационално равнище въпроса за първи път на Балканите, тъй като това не е проблем, който е характерен единствено на България. Оказа се, че и сътрудниците от балканския район имат същите проблеми. Запалени от нас, в Румъния към този момент са довели нещата съвсем до решение на този проблем. Юристът от италианския регулатор направи страхотна презентация на техния опит, която може да бъде забелязана на уеб страницата на Съвет за електронни медии. Ходим, увещавах, молих разнообразни представители от разнообразни парламентарни групи. Много бях обнадеждена, когато от Демократична България една млада депутатка обещаваше, че когато се озоват в Народното събрание, това ще им е първата работа. След това тези хора мълчаха или ми подвикваха обидни неща, до момента в който бях на трибуната. Или не ме чуваха. Хора, мислете, тъй като идват европейски избори и тези хора още веднъж ще ви дават обещание ", прикани тя.

Соня Момчилова уточни, че Съвет за електронни медии е почнал процедура по осъществяване на социологическо изследване за това какви са настройките на обществото. Направени са доста значими обществени и социологически изследвания, които са знакови и ще бъдат доста потребни за публичната задача на малкия екран. Те ще дадат нов взор за това какво чакат феновете.

Председателят на Съвет за електронни медии акцентира, че е мъчно да се устоява и да се съблюдава плурализмът, в случай че би трябвало да са удовлетворени представителите на всички партии. Няма рецепта по какъв начин да бъде постигана тази цел. Все по-трудно ще е да се прави телевизия, която да дава отговор на условията.

" Журналистът би трябвало да подсигурява достоверността на обстоятелствата, зад които застава, споделя Хемингуей. Симеон Радев пък беше споделил, че публицистите са каторжниците на историята. В същото време слушам за чиста публицистика. Какво значи чиста публицистика? ", означи Момчилова.

Единственото, което може да се опълчи на изкуствения разсъдък, на неговата неуморност, на неговата неподвластност, може би, симпатии-антипатии, на финансови зависимости, е човешкост, емпатия, благосклонност към фена, тъй като аз нарекох някои риалити формати интелектуален Холокост, за което ми беше поискана оставката и бях наречена антисемит, макар че цитирах Ноам Чомски, който е украински евреин и който беше използвал тази словоформа за образованието в Америка. Мисля, че във връзка с медиите се случва нещо сходно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР