Няма особена смелост в предизборните програми на партиите, което е

...
Няма особена смелост в предизборните програми на партиите, което е
Коментари Харесай

Проф. Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена храброст в предизборните стратегии на партиите, което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, градивни и задават звук за разговор след изборите. 

С тази констатация стартира коментара си пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – стопански вицепремиер в държавното управление на Пламен Орешарски.

" Има много забавни хрумвания, които, в случай че ги осъществят бъдещите народни представители, ще бъде добре и за България. Общият звук на стратегиите не е сантиментален, не е оптимистичен, замитат се огромните проблеми - не ги посрещаме със храброст ", посочи тя и добави:

" Една от партиите си е разрешила да каже истината, а тя е, че ще станем по-богати, когато стартираме да работим повече. Другите се въздържат от това ".

 

Проф. Бобева посочи, че при говоренето на политиците има повече радикални възгледи, в сравнение с това, което е записано в програмата на партията им:

" Затова е изключително значимо да имаме стратегии. За първи път има систематични партии, които не са си създали даже и труда да имат програма и да обяснят на гласоподавателите какво ще вършат след изборите. Това е нарушение на правилата на демократичната система - това да не бъдеш задоволително прям преди избори. Да основава някаква еластичност на партиите, но от позиция на бъдещи договаряния и основаване на държавно управление е крачка обратно ". 

По думите ѝ в стратегиите си " политиците не демонстрират това, което ще вършат, което е нелицеприятно, само че пък загатват, което е крачка напред, в случай че съпоставим с предишните избори " и като образец уточни поръчката за битка със сивия бранш в стопанската система на страната:

" Има хрумвания за това, че нещо ще се прави в тази област и дано да се събере консенсус, с цел да се направи една ясна стратегия против сивия сектор в България, защото това ни пречи ужасно доста. Ние не сме най-бедната страна в Европейски Съюз, ние имаме сред 25% и 35% сив бранш. Ако ги прибавим към Брутният вътрешен продукт ще забележим къде сме в общата ранглиста ".

Консенсус в стратегиите се следи и във връзка с поощряване на вложенията, акцентира още проф. Бобева.

" Хаосът в енергетиката ще продължи сигурно, това е едно от дребното неща, за които съм безусловно сигурна за идващия интервал ", съобщи тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР