Няма особен смисъл да затваряте млади и здрави хора. Напротив

...
Коментари Харесай

Д-р Валери Велев: Няма смисъл да затваряте млади и здрави хора />Реклама / Ads
Няма необикновен смисъл да затваряте млади и здрави хора. Напротив – те би трябвало да са на първа линия, да изградят имунитет и по-късно този имунитет да служи като един защитен щит за слабите, старите, уязвимите, тези с хронични болести. Така че последователно всяка страна, ще-не ще, ще стартира да либерализира ограниченията и да стига до тоя извод.
Това съобщи пред БНР доктор Валери Велев от Детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни заболявания в София. По думите му най-важният принцип в епидемиологията е да се лимитират, карантинират и да се пазят болните, заразоносителите и рисковите категории.

Преди разразяването на инфекцията, в клиниката на доктор Велев са били планувани места единствено за деца пациенти. Оправдали са се обаче упованията, че децата или са с лека клиника, или прекарват болестта безсимптомно, по тази причина сега там се лекуват единствено възрастни пациенти с Covid-19.

„ Без всеобщо тестване не можем нищо да създадем. Не знаем каква е нито моментната картина в страната, нито какъв брой преболедували има. Това е извънредно значимо. Това е може би преди всичко. Тук е ключът от палатката. Когато нямаме ваксина и характерен медикамент за едно заболяване, остава единствено да тестваме и рисковите категории и вирусоносителите да бъдат ограничавани “, разяснява доктор Велев.

„ Не може да се живее в затворени страни. Трябва просто да свикнем да живеем с този вирус и да се научим, че може би за няколко години напред известна физическа, обществена отдалеченост би трябвало да се съблюдава. Но не да затваряме страните. “, сподели още инфекционистът.

Вируси има всяка година, само че не всяка година има непознати вируси с пандемичен темперамент, означи доктор Велев и напомни, че SARS и MERS са изчезнали от човешката популация след два-три сезона и за тях не е било намерено характерно лекуване.

Относно огласения % на инфектирани медицински лица у нас - 11 на 100 от общия брой на инфектираните, доктор Валери Велев съобщи, че не става дума за неспазване на правила при работа, тъй като когато се работи с сходни заболели, заплахата е неведнъж по-голяма от тази в всекидневието ни. " На огромна част от медиците се постанова да се грижат за заболели, за които не подозират, че са с коронавирусна зараза, а не може да се работи непрекъснато със предпазен костюм. Колкото е да се съблюдават разпоредбите, постоянно ще има инфектиран медицински личен състав ", добави той.

" Специалистите, които могат да работят с това заболяване, не са толкоз доста в страната, а като цяло и разпределението им не е отмерено ", сподели още инфекционистът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР