Няма особен интерес към гласуване извън страната или поне към

...
Няма особен интерес към гласуване извън страната или поне към
Коментари Харесай

Българите в чужбина не проявяват особен интерес към гласуване

Няма необикновен интерес към гласоподаване отвън страната или най-малко към подаването на заявки. Това стана ясно от постоянния брифинг на ЦИК.

Цветозар Томов прикани хората в чужбина да подават заявки за гласоподаване. Днес изтече срокът за формиране на секции зад граница. Към момента са подадени 30 689 заявки, което е по-малко всравнение с предходните избори. Според Томов това се дължи на ниската избирателна интензивност, а доста секции се разкриват на база дали своят вот над 100 души на предишни избори. Затова и няма интензивност към подаването на заявки.

Тези, които не са подали заявление, че ще гласоподават зад граница, имат опция да упражнят правото си на избор. Те ще би трябвало да заявяват, че не са дали своят вот другаде.

Разкрити са 719 секции в 57 страни. В Тел Авив и Бейрут няма да има секции поради усложнената обстановка там. В момента текат консултациите за състава за СИК. Срокът за попълването им е 10 октомври.

Цветозар Томов се надява процесът да протече хармонично. В СИК вземат участие представители на парламентарно показаните партии. До 19 октомври може да се смени състав на СИК, като Централната изборна комисия настоява партиите да не вършат огромен брой промени.

До 12 октомври може да се подадат заявките за гласоподаване по сегашен адрес. Тогава е и срокът за заявки за гласоподаване с преносими урни. Цветозар Томов показа, че постоянно се е стигало до момента до съглашение сред партиите за състава на СИК.

Ситуацията с вътрешните спорове в Движение за права и свободи са известни, акцентира той. Към момента Томов няма информация дали има съгласие в диалозите, които текат сега. Също по този начин той се надява, че двете фракции в Движение за права и свободи ще вземат решение споровете обстановки със съглашение между тях. ЦИК не може да вземе решение вместо тях, стана ясно от думите му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР