Няма основание процедурата с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да

...
Няма основание процедурата с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да
Коментари Харесай

Проф. Михайлова: Няма основание процедурата с Атанасова и Белазелков да бъде оспорена

Няма съображение процедурата с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да бъде оспорена макар отсъствието на президента, счита преподавателят по конституционно право професор Екатерина Михайлова.

 

„ Когато това се случи с Марковска, която трябваше да стане арбитър, имаме следното - президент, който участва, след което си потегля и ръководителят на Конституционния съд приключи съвещанието и на практика не беше положена клетва. Тук имаме клетва по този начин, че нещата са разнообразни “, сподели проф. Екатерина Михайлова пред БТВ.

 

По думите ѝ всяко нещо може да бъде оспорено, само че в тази ситуация няма съображение.

 

В петък Десислава Атанасова и Борислав Белазелков поставиха клетва като конституционни съдии. Преди седмица двамата бяха определени от Народното събрание с гласовете на депутатите от така наречен конституционно болшинство.

 

Церемонията беше извършена в наличието на ръководителя на Народното събрание, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Президентът Румен Радев не участва. Отсъствието му стана мотив за полемика дали клетвата може да бъде оспорена.

 

Очаква се решението на Конституционния съд по жалбите на президента и опозицията за продължителността на мандата от 9 години, с който Народното събрание изпрати двамата нови конституционни съдии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР