Няма оптимално време за събуждане, което да работи за всички.

...
Няма оптимално време за събуждане, което да работи за всички.
Коментари Харесай

Лекар посочи най-доброто време за събуждане

Няма оптимално време за пробуждане, което да работи за всички. Това сподели ръководителят на Центъра по сомнология на CDC „ Медси “, доктор по функционална диагностика Татяна Сърненкова .

За да определите оптималното време за пробуждане, би трябвало да знаете, че би трябвало да спите през нощта, с цел да се чувствате добре денем. Специалистът предлага да не се  анализирате благодарение на модерни джаджи, а да подхождате субективно към оценката за съня.

Циркадният темп може да се трансформира всекидневно според от няколко фактора: количеството сън предната нощ, излагане на светлина, хранене, фитнес. Хронотипът на човек също играе значима роля за установяване на циркадния темп - той е " сова " , " чучулига " или нещо по средата.

„ Например при една сова тялото естествено желае да си легне в среднощ, с цел да се разсъни в девет сутринта. А спазването на режима ще понижи следствията от по този начин наречения обществен джет лаг – когато общественият часовник се разминава с биологичния “, означи Сърненкова. Джет лаг се случва, когато естественият часовник или циркадният темп на тялото е нарушен.

Според нея няма идеално време за ставане заран, оптимално за всички. Ако човек спи задоволително, няма значение в какъв брой часа се е събудил. Основното е да се съблюдава режимът.

Доктор Каран Радж   също изяснява летаргията заран не с броя на часовете сън, а със събуждането в средата на цикъла на съня.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР