Няма опасност за Несебър и при всички случаи ще бъде

...
Няма опасност за Несебър и при всички случаи ще бъде
Коментари Харесай

Кръстев: Несебър при всички случаи ще бъде запазен като обект на ЮНЕСКО

Няма заплаха за Несебър и при всички случаи ще бъде непокътнат като обект на ЮНЕСКО. Това сподели в Пловдив министърът на културата Кръстю Кръстев. Той отговори на въпрос на публицисти какво чака от срещата в Рияд, Саудитска Арабия, където на 45- ата сесия на Комитета за международно завещание на организацията ще бъде гласувано прeдложеното проекторешение за регистриране на Несебър в Списъка на международното завещание в заплаха. Имам огромни очаквания, тъй като считам, че хората в организацията ни схващат, просто би трябвало по-ясно да приказваме какво съответно можем да създадем, добави Кръстев.

Министърът уточни, че доста от рекомендациите на организацията са изпълнени, като има и предложение от българска страна за разширение на границите на обекта и включване на подводната археология в него. Опитваме се да свършим нашата работи и да оставим сътрудниците от ЮНЕСКО да решат на конференцията, сподели министърът. Те би трябвало да одобрят смяната на границите и тогава да се създаде План за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър ". Кръстев уточни, че има нарушавания на законодателството и на някои правила като промени в архитектурата и добавени обекти, само че това е станало преди доста години. Въпреки това съгласно министъра би трябвало да се вземат ограничения и тези проблеми да бъдат решени.

Относно рекомендацията на ЮНЕСКО пристанищният терминал в Несебър и уреди на Марина Несебър да бъдат преместени отвън полуострова, на който е ситуирана старинната част на града, Кръстев уточни, че пристанището е основано преди 40 години и не може да се закрие, " само че експертите работят по този проблем и в случай че има по какъв начин, ще се оправи ". Община Несебър е свършила доста работа, само че не е свършила най-важното - нямат проект за ръководство, само че за какво - те би трябвало да обяснят, сподели още Кръстев.
Министърът на културата откри в Малката базилика на Филипопол в Пловдив 11-ата интернационална среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото завещание на човечеството. С форума се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание.

Несебър може да изгуби статута си на обект на международното културно завещание, ето за какво

В Пловдив гостуват специалисти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ. По време на работните сесии ще се обсъдят всички нови трендове в региона, провокациите, стратегически плануваните действия за съдействие на интернационално равнище. В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей. Срещата се организира в България по самодейност на Регионален Център София - ЮНЕСКО, с поддръжката на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив ".

Годишните срещи на Центровете от Категория 2 стартират през 2013 година в Созопол. След това форумите се провеждат в Париж, Гуейанг, Шираз, Алжир. Целта на регулярните срещи е възстановяване на връзката сред Центровете и ефикасен продан сред мрежата и ЮНЕСКО. Регионален Център София - ЮНЕСКО е един от 8-те центъра, отдадени на опазването на световното живо завещание, и се ръководи от напълно български екип.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР