Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната

...
Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната
Коментари Харесай

Министър Димов: Няма екологична опасност за Брегово


Няма заплаха за качествата на питейната вода и за околната среда в региона на Брегово. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по предписание на премиера Бойко Борисов инспектира региона на Брегово след оповестеното там бедствено състояние. Данните на РЗИ за питейните води демонстрират стойности в рамките на допустимото. Взети са и проби от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, които към този момент не демонстрират наднормени стойности. Контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през идващите дни и в случай че има смяна, жителите ще бъдат известени, увери министър Димов.

„ През цялото време страната е на мястото си – институциите работят в съгласуваност и се взимат нужните ограничения, с които да се подсигуряват животът и здравето на хората “, безапелационен беше министър Димов. „ Безотговорно е да се насаждат страхове у хората, това не е добър политически метод. Кметът тук очевидно е почнал предизборна акция ", съобщи министърът. „ Опозицията е за това, да следи ръководството, само че в такива обстановки би трябвало да има консенсус “, прикани министър Димов.

Той заяви, че ВиК – Видин е в напреднала фаза по планове за 36 млн. лева по Оперативна стратегия „ Околна среда “.

Разговарях с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент незабавно след отдръпването на водата да бъдат направени оценки и да бъдат обезщетени хората с действителни загуби, сподели още министър Димов. Той увери, че Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, РЗИ – Видин и „ Напоителни системи “ наблюдават равнищата на реките. Наблюдават се комплексните и значими язовири – към днешна дата няма заплаха. Министърът напомни, че на изключителното съвещание на държавното управление в събота е бил стихотворец ангажимент за основаването на нова конструкция за язовирите, която да реагира бързо в спешни обстановки.

Кметовете ще имат период от към месец да преценяват могат ли да ръководят язовирите, в случай че не – те ще се трансферират към новия орган. „ В момента се приготвят законови промени за язовирите, тъй като би трябвало да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи съответна отговорност ", изясни още Димов.

По-рано от екоминистерството оповестиха, че водите на река Тимок дават отговор на условията за положително положение на вида река.

Готови са първите експресни разбори, измерени при пробонабиране на вода от река Тимок при Брегово, се споделя в известието. При разбора на пробите са получени следните резултати: РН – 7,74, разперен О2 – 8,7 mg/l, eлектропроводимост – 346 µs/sm, температура – 9,4 °C.

Резултатите от измерените на място индикатори дават отговор на условията за „ положително положение “ за вида река и са с присъщи стойности за годишния сезон. Пробите от повърхности води ще бъдат изследвани по над 15 индикатори, включващи съществени физикохимични индикатори, характерни замърсители и предпочитани субстанции. Анализите ще се извършат в лабораторни условия и резултатите ще бъдат подготвени през идващите дни.

Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ разпореди на Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда – Монтана да бъде осъществен тридневен мониторинг на водите на река Тимок в региона на Брегово. Мярката е по отношение на оповестеното бедствено състояние в Брегово. Местното население ще бъде осведомено за резултатите, се прецизира в информацията.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР