Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната

...
Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция се дебнеха в Брегово

Няма заплаха за качествата на питейната вода и за околната среда в региона на Брегово, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по предписание на премиера Бойко Борисов инспектира региона на Брегово след оповестеното там бедствено състояние.

Данните на РЗИ за питейните води демонстрират стойности в рамките на допустимото. Взети са и проби от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, които към този момент не демонстрират наднормени стойности. Контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през идващите дни и в случай че има смяна, жителите ще бъдат известени, увери министър Димов.

„ През цялото време страната е на мястото си – институциите работят в съгласуваност и се взимат нужните ограничения, с които да се подсигуряват животът и здравето на хората “, безапелационен беше министър Димов.

„ Безотговорно е да се насаждат страхове у хората, това не е добър политически метод. Кметът тук очевидно е почнал предизборна акция ", съобщи министърът.

„ Опозицията е за това, да следи ръководството, само че в такива обстановки би трябвало да има консенсус “, прикани министър Димов. Той заяви, че ВиК – Видин е в напреднала фаза по планове за 36 млн. лева по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Разговарях с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент незабавно след отдръпването на водата да бъдат направени оценки и да бъдат обезщетени хората с действителни загуби, сподели още министър Димов.

Той увери, че Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, РЗИ – Видин и „ Напоителни системи “ наблюдават равнищата на реките. Наблюдават се комплексните и значими язовири – към днешна дата няма заплаха. Министърът напомни, че на изключителното съвещание на държавното управление в събота е бил стихотворец ангажимент за основаването на нова конструкция за язовирите, която да реагира бързо в спешни обстановки. Кметовете ще имат период от към месец да преценяват могат ли да ръководят язовирите, в случай че не – те ще се трансферират към новия орган.

„ В момента се приготвят законови промени за язовирите, тъй като би трябвало да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи съответна отговорност ", изясни още Димов.

В същото време в Брегово бе и водачът на социалистите Корнелия Нинова с нейни съпартийци. Както към този момент съобщихме, Нинова съобщи, че са в Брегово, с цел да оказват помощ на хората, с цел да не усещат изоставени. Тя напомни, че наводнения в този район не случват за първи път.

"Ще настояваме и в Народното събрание, и пред държавното управление страната да си поеме ролята, а не да трансферира всичко на кметовете, които нямат средства да поддържат речните корита и язовирите.”, сподели Нинова.

Съпартийникът й Кирил Добрев сподели, че 10 години "Напоителни системи " се разпродава и разграбва. Той добави, че единствено от този бюджет са орязани 10 млн.лв. за незабавни поправки, по тази причина страната би трябвало да отпусне спомагателни средства. Той сподели още, че в този момент се дават двойно повече пари, с цел да се закърпват дупки поради бездействието на държавното управление.

От ГЕРБ иронизираха социалистите, като са отишли там, каква са я свършили, а от Българска социалистическа партия отвръщаха, че са съумели, щом ръководещите са се изсипали в Брегово поради Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР