Няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ Козлодуй.

...
Няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ Козлодуй.
Коментари Харесай

Експерт за аварията в АЕЦ Козлодуй: Няма опасност за хората, но инцидентът не е толкова невинен

Няма заплаха за хората след спешното прекъсване на АЕЦ " Козлодуй " . Подобни произшествия е имало през 2012-13, 2015 и 2107 година. Това сподели проф. доктор Георги Касчиев, експерт по нуклеарни реактори и енергиен специалист.
По думите му фактът, че не е имало спомагателни отводи приказва, че оборудването се поддържа в добър режим и че експертите са се ориентирали къде е казусът. Проф. Касчиев посочи още, че при сходни произшествия може да се демонстрират някои скрити отводи. 
Той обърна внимание, че въпреки всичко случаят не е толкоз почтен, поради температурния потрес, който се получава: " В таблетките с нуклеарното гориво температурата е 1200 градуса и поради температурната смяна може да зародят пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните артикули, само че в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя ", изясни специалистът и добави, че сходен вид произшествия са с стеснен брой за целия живот на реактора. 
Той беше безапелационен, че управляващите не са реагирали вярно, като не са разгласили публична информация на уеб страниците на виновните институции.  " Властите от дълго време би трябвало да схванат, че старанието да се крие информация води до тъкмо противоположните резултати ", сподели още проф. Касчиев в изявление за bTV. 
" Трябва да се направи доста прецизен разбор какви са били аргументите и да не се позволява повече ", безапелационен беше той.
Заместник-директорът на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов изясни, че блокът към този момент работи с 87% от мощността си и продължава натоварването, според програмата. Николов посочи, че прекъсването на това място се случва за първи път и са вероятни разнообразни аргументи за случилото се
Какво е мнението на проф. Касчиев за плана АЕЦ " Белене " може да разберете в публикацията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР