Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има

...
Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има
Коментари Харесай

И Пеканов призна, че дългът на България е сред най-ниските в ЕС

Няма заплаха от финансова злополука в България, страната ни има солидни обществени финанси, разполага с втория най-нисък дълг към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз и е надалеч от междинните стойности на задлъжнялост на стопанските системи в Европа. Това разяснява в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов.

„ Затова и най-рисковите сюжети няма да се осъществят, само че не можем да допуснем прекомерно високи дефицити. Не може да продължим безпределно стратегиите за помощи към бизнеса, които не са таргетирани. Доходните политики са значими, другояче може да продължи прекомерно бавната ни конвергенция към европейския стандарт на живот “, съобщи Пеканов.

Пеканов е склонен дефицитът да е над 3%, само че 7% при висока инфлация и рекордно ниска безработица не е добър вид. На партиите, които са в предизборна акция, би трябвало да се каже, че не можем да си позволим сходни дефицити. Затова и би трябвало да има зов за отчасти стягане на коланите.

Заради рецесията леко повишаване на дълга не би довело до страховити последствия. За Европейски Съюз междинният дълг към Брутният вътрешен продукт е 60-70%, без да е съдбовно.

Припомняме, че през вчерашния ден, след бурна социална реакция и служебният министър на финансите Росица Велкова беше принудена да се изяснява, че няма риск от банкрут на страната, нито е нужна интервенция на Международния валутен фонд и да се тегли нов дълг. Причината бяха изтеклите отчети на Министерство на Финансите. В тях се твърдеше, че България е застрашена от банкрут и има сериозен проблем да поддържа фискалната непоклатимост.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР