Няма опасения Ку-треската да е разпространена в страната, но има

Няма опасения Ку-треската да е разпространена в страната, но има ...

БАБХ: Ку-треската не е разпространена в България, но има проблем.

Няма опасения Ку-треската да е разпространена в страната, но има проблем, призна пред БНТ д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните.
За Ку-треската се заговори по-усиленно след като преди дни по време на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронаивруса проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че има 14 регистрирани случая в Габровско. Стана ясно, че случаите на треската са регистрирани на 16 май. "Огнище с повече от 20 положителни случаи на Ку-треска има в област Габрово. Това са селата Крамолин, Ловни дол и Саботковци", отбеляза той.
"Има проблем с ку-треската в страната ни. Самото заболяване не е било познато у нас до 2016 година и към момента - в резултат на профилактичната програма, установихме ферми с положителни за болестта животни", каза д-р Чобанов от БАБХ  и поясни, че досега само в Габрово е установено огнище на заболяването.
"Нямаме опасение ку-треската да е разпространена в страната, тя е огнищна. Всяка година има по няколко констатирани животни", заяви още той.
"Начинът на заразяване става при тесен контакт с животните, не се предава от човек на човек. Може да се предаде и чрез консумация на сурово непастьоризирано мляко", обясни експертът и добави, че заразяванията са минимални като брой.
Въпреки това Георги Чобанов уточни, че всяко заболяване е опасно, особено когато човек има и други съпътстващи заболявания, "Но ку-треската е маловажно заболяване за ветеринарната общност".
Ваксини срещу заболяването има само за говеда и кози, но не и за овце.
 

Източник: actualno.com