Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне

...
Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне
Коментари Харесай

Сачева: Още няма решение за жените, пропуснали да се прехвърлят от частни пенсионни фондове в НОИ

Няма дефинитивно решение дали ще бъде продължен срокът за прекачване на партиди от частните пенсионни фондове към Национален осигурителен институт за дамите, които са изпуснали крайният 5 годишен период преди излизане в пенсия. Това разяснява общественият министър Деница Сачева.
От 20 хиляди дами, които от септември 2021 година би трябвало да  взимат втора пенсия, 1800 са трансферирали парите си в Национален осигурителен институт. Така са избрали да получават една пенсия в цялостен размер, добави пред БНР общественият министър.
Към момента дамите, родени в интервала 1961-1963 година в това число не са в хипотезата да могат да трансферират парите си от частния фонд в Национален осигурителен институт. Затова синдикатите са предложили еднократна опция да създадат това, в случай че желаят.
Министър Сачева обаче разяснява: „ Какво би могло да се направи зависи само и напълно от плановете и от политическото решение, което още не е взето. Трябва деликатно да преценим тази опция и тогава, когато променим изискванията за първата кохорта, втората кохорта също ще има съображение да каже, че нещо не е направено по този начин, както да ги удовлетворява “.
Първите мъже, родени след 1960 година, които ще вземат втората си пенсия през 2024 година, към момента са в догадка да трансферират средствата за втора пенсия до края на тази година.
„ Все още са в период, в случай че те преценяват и в случай че вземат решение, да трансферират своите пари към Национален осигурителен институт. Това е въпрос на персонална преценка и на персонален избор “.
Мъжете обаче би трябвало да съобразят и датата на раждане – тези, родени преди днешния ден, към този момент са изгубили това право.
Програма за персоналните асистенти
Деница Сачева разгласи, че идната седмица държавното управление ще одобри обещаната Национална стратегия за персоналните асистенти
„ Осигурили сме към 16 млн. лв. за тази стратегия, надяваме се към 4800 души да бъдат наети, които да обезпечават до 4 часа персонална асистентска помощ “, изясни тя.
“Трябва да осигурим поддръжка на тези, които останаха без персонални асистенти, тъй че да можем да осигурим поддръжка на тези, които останаха отвън обсега на Закона за персоналната помощ. Трябва да приемем националната стратегия до края на месеца, т.е идната седмица и да може да се сключат първите контракти най-късно то 1-ви март. “.
“Около 12 хиляди и 500 индивида останаха без персонални асистенти “, уточни министър Сачева.
Кога стартират работа персоналните асистенти
“По тази съответна се надявам това да се случи не по-късно от 1 март. А по кое време персоналните асистенти ще станат устойчива услуга, такава, която да няма спиране и да не зависи от разнообразни решения, това може да се случи тогава, когато влезе в действие Законът за обществените услуги. Защото там се подсигурява стандарт за персонална асистентска помощ и на съображение на този закон да бъде обезпечена непрестанно финансиране на тази услуга “, изясни министър Сачева в изявление за предаването “Неделя 150 “ на стратегия " Хоризонт ".
Защо беше замразено приемането на Закона за обществените услуги
“Това, което тормози една част от хората, е че в закона се търсят текстове, които в действителност не са свързани със фамилни политики, само че това се привижда на една част от протестиращите и най-много това, което се отнася до дефиницията на дете в риск и до това какви са правата на обществените служби да се намесват тогава, когато има сигнал за дете в риск “, изясни министър Сачева.
“От една страна ние споделяме – страната не би трябвало да се намесва във фамилията, от друга - всякога, когато имаме случай на дете, което е умряло, тъй като родителите му са неглижирали съществуване на отровни субстанции наоколо до детето и то е умряло, когато имаме случай на принуждение, когато имаме случаи като Галиче и Сотиря, незабавно питаме за какво ги няма там обществените служащи, какво прави страната и за какво тя не е там “, разяснява още министърът и добави:
“Така, че може би това е един спор, за който аз ще упорствам да бъде извършен и то под егидата на Народното събрание “.
Причината за случаите като Горно Косово
“Когато приказваме за обществени услуги би трябвало да би трябвало да си даваме сметка, че в обществените услуги, изключително тези, които се отнасят до възрастни хора, работят експерти както от обществения бранш, по този начин и от здравния. В момента имаме изострен дефицит на медицински сестри и изострен дефицит на обществени служащи. Благодарение не това, че системата не действа, тъй че да може да дава опция за кариерно развиване. Едва тази година обществените служащи получават 15% нарастване на своето заплащане. Тази система не е задоволително атрактивна. Всяка година министерството уголемява опциите за план-прием по разнообразни специалности, свързани със обществени действия, само че ползата на студентите към тях е извънредно дребен “, разясни министърът.
“Една от тематиките, по които желая да работя до края на мандата, а точно да създадем такава визия за развиване на човешките запаси в обществения бранш, тъй като това е един проблем, който няма да бъде решен нито за една година, евентуално нито от едно държавно управление “, безапелационна бе тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР