Няма официално решение на Европейската комисия по жалбата за неправомерна

...
Няма официално решение на Европейската комисия по жалбата за неправомерна
Коментари Харесай

Няма решение за неправомерна държавна помощ, ЕК още събира данни по казуса с американските ТЕЦ


Няма публично решение на Европейската комисия по жалбата за непозволена държавна помощ по дълготрайните контракти за изкупуване на електрическата енергия от така наречен американски Топлоелектрическа централа " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ",. Това заяви за 3е-News благонадежден източник от Брюксел.

Българското държавно управление чака решение на Европейска комисия по въпроса, с цел да има учредения да предприеме дейности за възможна смяна в договорите. За това упорстват четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, за да се намалят цените на тока за бита и бизнеса.

Жалбата против двете централи и възобновимите енергийни източници, че с закрепените си цени получават неразрешени държавни помощи, бе подадена през лятото на 2014 година от предходния състав на енергийния регулатор. От тогава тече усилена преписка сред Брюксел и българската администрация по проблема, с цел да се реши дали изобщо да има сходно произвеждане.

Наскоро от работодателските организации оповестиха, че към този момент има решение на Европейска комисия и то е за съществуване на непозволена държавна поддръжка към двата американски Топлоелектрическа централа. В тази връзка зададохме публично три въпроса до дирекция " Конкуренция " на Европейска комисия:
- Има ли решение на Европейската комисия по отношение на жалбата на българския енергиен регулатор против две топлоелектрически централи Топлоелектрическа централа " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", благосъстоятелност на американски частни вложители?
- Ако има такова решение, можете ли да споделите какво гласи то?
- Ако към момента няма решение, какъв е актуалният статус във връзка с тази тъжба и по кое време можем да чакаме решение?

" Комисията е в контакт с българските управляващи по този въпрос ", е сбитият отговор, който получихме от Мария Сарантопулу, представител на дирекцията " Конкуренция ".

Сам по себе си този отговор удостоверява, че Европейска комисия към момента няма публично решение, което да удостоверява съществуване на държавна помощ към двете американски Топлоелектрическа централа. Нещо повече, той значи, че инспекцията на Европейска комисия по този въпрос към момента е в стадий събиране на документи и доказателства от Главна Дирекция „ Конкуренция “.

" Ние сме в добър разговор, както с Европейската комисия, по този начин и с българските ни сътрудници. Както сме заявявали неколкократно, и както това беше доказано и от министър Петкова, няма решение на комисията по този проблем ", разяснява за 3е-News изпълнителният шеф на ЕЙ И Европейски Съюз България Иван Цанков.

Следващият стадий от следствието, към който ще се премине единствено в случай че бъдат събрани задоволително и безапелационни данни, е отваряне на процедура за съществуване на непозволена държавна поддръжка. В този случай Еврокомисията афишира публично за отворената процедура, прави наставления за премахване на съответните несъответствия с европейското законодателство и дава избран период на засегнатите страни да подхващат съответните дейности. Анализът е сложен и не може да се каже нито по кое време ще е подготвен, нито какъв ще е изходът по случая, считат източници от Брюксел.

В случай, че Европейска комисия се произнесе за съществуване на непозволена държавна поддръжка към двата Топлоелектрическа централа, това ще разреши на Министерството на енергетиката и държавната НЕК, която е страна по договорите, да стартира договаряния по съответни параметри за тяхното преформатиране. Тъй като в това време електрическата енергия от тях, съгласно измененията в закона за енергетиката, би трябвало да бъде пусната на свободния пазар, предоговарянето ще бъде фокусирано към компенсирането на разликите сред пазарната и контрактуваната цена. Когато постигнатите на свободния пазар цени са под контрактуваните равнища, разликата до тавана ще се доплаща от фонда " Сигурност на енергийната система ", в който влизат отчисляваните от всички производители 5% върху приходите им от продажби.

Припомняме също по този начин, че Топлоелектрическа централа " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " вследствие на договаряния с дейното присъединяване на енергийния министър Теменужка Петкова към този момент понижиха цената за разполагаемост на мощностите, вследствие на което НЕК понижи разноските си с към 100 млн. лв. годишно и това значително способства за подобряването на финансовото положение на държавния публичен снабдител.

В същото време и ръководещите, и представителите на бизнеса би трябвало да бъдат наясно, че всяко деяние по насилствена смяна на договорите с двете американски Топлоелектрическа централа ще докара до арбитражни каузи против НЕК, която е сключила с тях дълготрайните контракти. Страната ни до момента не е спечелила нито едно от заведените арбитражни каузи от непознати вложители, сочат специалисти от бранша. Сочените образци със извоювани арбитражи в Унгария и Полша против непознати вложители не са съответни - при либерализацията на енрегийни пазари там делът на изкупуваната по дълготрайни контракти с тях сила е бил над 80%. В България токът от двете американски централи, които са базови енергийни мощности, е към 15 на 100 от общия дял на изкупуваната електрическа енергия, по данни на КЕВР.

Подходът на държавното управление при решаването на тези проблеми би трябвало да бъде деликатен и решенията да се взимат вследствие на договаряния с вложителите, предлагат по този мотив стопански анализатори и енергийни специалисти. " Светкавично " решение на трупани с десетилетия проблеми, както упорстват някои от представителите на промишлеността, може да аргументи повече вреди, в сравнение с да докара до търсения позитивен резултат за потребителите. Като в това време ще нанесе обилни репутационни вреди на България и ще утежни в допълнение така и така непривлекателния за външните вложители бизнес климат в страната ни.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР