Няма официални данни за България, но в САЩ половината от

...
Няма официални данни за България, но в САЩ половината от
Коментари Харесай

Мултивитамините, сърдечно-съдовите заболявания, рака и има ли смисъл да пием тези хранителни добавки

Няма публични данни за България, само че в Съединени американски щати половината от популацията пие мултивитамини постоянно и без съответен мотив. Повечето от тези хора са на възраст над 65 години - най-силно застрашената от болести на сърдечно-съдовата система и спад в умствените качества група, заради остаряването. Но има ли някакъв смисъл от мултивитамините и за кого?

Според публикация на учени от Университета Джонс Хопкинс е по-добре да даваме парите си за пълноценна храна - плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни артикули с малко мазнини.

Те са провели разбор на изследванията върху резултата на мултивитамините върху сърдечно-съдовите болести, рака, смъртността и понижението на умствените качества. Резултатът: не са разкрили никакъв резултат от приема на тези хранителни добавки върху въпросните болести и положения.

Същевременно има няколко групи хора, които имат потребност от спомагателни дози витамини, с изключение на тези в храната.

Такъв е казусът с бременните дами и с тези, които възнамеряват скоро да имат деца - за тях е нужен нараснал банкет на фолиева киселина и желязо, като Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите предлагат дневният банкет на фолиева киселина за тези дами да бъде 400 микрограма.

В тази група са и страдащите от разнообразни дефицити на витамини (авитаминоза). Така да вземем за пример знае се, че доста огромна част от българите страдат от недостиг или дефицит на витамин D, който има огромно значение за вярното действие на имунната система.

Но в случай че не попадаме в никоя от тези групи, а сме здрави и витални, приемът на мултивитамини е изцяло непотребен и в действителност си коства да вложим тези пари в здравословна храна и метод на живот. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР