Няма нужда от специален закон за реституция на имотите на

...
Няма нужда от специален закон за реституция на имотите на
Коментари Харесай

Цацаров: Няма нужда от закон за царските имоти

Няма потребност от специфичен закон за реставрация на парцелите на царете Фердинанд и Борис III. Причината е, че решението на Конституционния съд (КС), с което е разгласен за противоконституционен законът от 1947 година, лишил имуществото, връща ситуацията отпреди конфискацията, т.е. парцелите са благосъстоятелност на двамата монарси или техните наследници.

Това е записано в мнението на основния прокурор Сотир Цацаров по дело в Конституционен съд, заяви lex.bg. То стартира по искане на съдии от Върховния касационен съд (ВКС). Поводът бе едно от серията каузи за „ царските имоти”. Съдиите от Върховен касационен съд желаеха Конституционен съд да каже какъв резултат има тяхно решение за анулация на законцс еднократно деяние, какъвто е казусът с този от 1947 година, разгласен за опровержителен на конституцията през 1998 година

Според Цацаров самата анулация на закона е задоволителна, с цел да се върнат парцелите на предходните им притежатели.

„ Законът за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници е уреждал връзки, които преди приемането му не са били нормативно уредени. Проявил е и е изчерпал действието си с влизането в действие. Обявеният за противоконституционен закон след влизане на решението на Конституционен съд в действие повече не урежда като наложително предписание за държание публичните връзки, за които е основан – отнета е неговата регулативна функционалност отсега нататък. С него се анулират и директните правни последствия на ЗОДС, накърняващи конституционно предпазеното право на собственост”, написа в мнението на Цацаров.

Мнението на основния прекурор внезапно се разминава с това на министерския съвет, които също дадоха мнение. Според държавното управление би трябвало да се одобри експлицитен закон за реставрация на парцелите. На позицията на Цацаров застана проф. Димитър Радев, съгласно който анулацията на закона от 1947 година поражда право на благосъстоятелност. Друг изтъкнат правист – проф. Васил Мръчков – счита, че е обвързване на Народното събрание да уреди последствията, откакто Конституционен съд е отменил един закон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР