Няма нужда да се самозаблуждавате, знаете много добре, че ви

...
Няма нужда да се самозаблуждавате, знаете много добре, че ви
Коментари Харесай

Спрете да казвате, че сте добре, когато очевидно не сте

Няма потребност да се самозаблуждавате, знаете доста добре, че ви се е случвало да казвате, че всичко е окей, когато в реалност нещата надалеч не са добре. Поддържането на имидж на сполучлив и хладнокръвен експерт е от огромно значение за бизнесмените, а и като цяло за всички амбициозни хора.

Създаването на илюзорна визия за действителността обаче не постоянно е положително решение, нито за индивида, който построява, нито за хората към него. Разбира се, това може да ви помогне да изглеждате уверени и решителни при значими покупко-продажби или при презентации пред висши мениджъри от компанията, само че казусът, за който приказваме в тази ситуация, е универсалното „ добре съм “, което човек споделя, когато е запитан по какъв начин се усеща, без да се замисля изключително доста над своя отговор.

Това са пет аргументи да отговаряте откровено на въпроса „ Как сте “, даже когато отговорът е „ Не доста добре “:

1. Работата на бизнесмена носи със себе си доста провокации

Проучване в Съединени американски щати от 2018 година, в което бизнесмени са били запитани дали имат проблеми с психологичното си здраве, открива, че цели 72% от интервюираните считат, че страдат от сходен вид проблеми.

В последно време в медиите се обръща повече внимание на уязвимостта на висшите мениджъри към тези душевен положения, изключително откакто предходната година известният кулинар и ефирен водещ Антъни Бурдейн и стилната дизайнерка Кейт Спейд взеха решение да лишават личните си животи.

Може би рискът от непоносимите равнища на стрес и напрежение е неразделна част от предприемачеството, а може би е обвързван с личностните черти и характерности, постоянно срещани измежду високо амбициозните хора. Онези качества, които вършат хората сполучливи в бизнеса, може да са същите, които ги карат да пазят проблемите си в загадка и да не търсят помощ от другите.

Каквато и да е повода за тези проблеми, значимо е хората да са наясно с рисковете и да знаят по какъв начин да подходят към обстановката, в случай че се стигне до такава степен.

2. Доброто психическо здраве изисква почтена самокритика

Когато човек си построява измамлив имидж, с който показва пред другите какъв брой добре върви неговия живот, след време самият той може да стартира да има вяра на личните си измислите. Ако непрекъснато повтаряте, че всичко е окей, било то в персоналния ви живот или в работата, вие си изграждате нереалистична и пресилена картина за това какъв брой добре вървят в действителност нещата в живота.

Самият аз съм ставал жертва на този метод на въображаем. Ако кажа на задоволително хора, че няма потребност от помощ, самият аз стартирам да имам вяра в това. Ако в реалност имате потенциала да работите на 100%, този вид самоубеждаването няма да ви донесе спомагателни проблеми, само че във всеки различен случай той е непотребен и нездравословен. Истината е, че когато отказвате да признаете, че имате проблем, няма по какъв начин да намерите решение. Първата стъпка постоянно е признанието.

3. Бъдете отворени към концепцията да получите помощ от външни източници

Когато казвате, че сте добре, вие прекъсвате всяка опция за продължение на тематиката. В множеството случаи ние не сме наясно какъв брой тежък е казуса и какви са вероятните му решения в неговата начална фаза. По тази причина откритото говорене с другари и сътрудници за обстановката, в която се намирате, може да ви донесе доста потребна информация. Докато приказвам за това, аз се сещам за всички доктори и терапевти, предложени от моите другари и сътрудници, които ми помогнаха да се оправя с доста от най-тежките моменти в живота ми. Не пазете в загадка възприятията си и говорете с хората, на които знаете, че можете да разчитате.

4. Спрете да внасяте спомагателен стрес в по този начин или другояче напрегнатия ви живот

Преструването, че всичко е съвършено, внася спомагателен физически и прочувствен стрес във вашето всекидневие. Когато другите мислят, че всичко при вас е обикновено, те може да ви натоварят с спомагателни задания, които не биха ви упълномощили в противоположен случай. Тъй като вие по този начин или другояче към този момент страдате от нараснали равнища на стрес, тези спомагателни отговорности може да бъдат последната капка, с която чашата да прелее.

Разбира се, работата на бизнесмена е стресираща по-природа, само че поддържането на илюзията за съвършения живот съставлява самоналожено и ненужно напрежение, от което в действителност нямате потребност.

5. Борете се със стигмата и възприятието за позор, които прекомерно постоянно са свързани с депресивните състояния и другите проблеми с психическото здраве

Срамът прекомерно постоянно кара хората да пазят в загадка своята битка с депресията и напрежението. Депресията, терзанията и страхът не ви вършат по-малко добър експерт и бизнесмен. Те ви вършат човек.

Защо да не говорите за тях? Това не значи да затрупвате някой различен с вашите паники и несгоди. Единственото, което се желае от вас, е да признаете, че нещата не са съвършени сега. Достатъчно е да кажете нещо от рода на: „ Знаеш ли, бил съм и по-добре. В момента имам доста паники към бизнеса. Търся способи да се оправя с напрежението. Ти по какъв начин си? “

Разбира се, това не значи, че можете да се доверите в идентична степен на всеки. Някои хора просто не заслужават вашето доверие и съставляват прекомерно огромен риск, с цел да споделяте с тях значими неща от вашия живот. Ако някой пробва да сложи персоналните си проблеми над вашите всякога, когато споделите с него неволите си, или пък постоянно отхвърля недоволствата ви като нереални и пресилени, то е по-добре да не му обръщате изключително внимание.

Аз споделям терзанията си единствено с хора, чиито отговори не ме карат да се усещам по-зле. Ако не сте сигурни за метода, по който даден човек ще реагира на вашата откровеност, то разиграйте разнообразни сюжети с приближен другар или сътрудник, който да ви приготвят авансово за всяка допустима обстановка. Успех!

.........................

Джон Бойтнот , публицист и цифров съветник, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР