Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания

...
Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания
Коментари Харесай

Анна Славова: Здравето и образованието на децата са основата на една развита България

Няма нито една нова скринингова стратегия, няма предварителна защита на болести в детска възраст, няма дентална профилактика. Така се развива детското опазване на здравето последните повече от 10 години, сподели претендентът за депутат

Основният ми приоритет в бъдещата ми работа като депутат, когато бъда определена, още веднъж ще са децата. Това съобщи Анна Славова - претендент за подреден представител от „ Българска социалистическа партия за България " в 25 МИР.

„ Децата не заслужават сходно отношение от страна на страната. Тяхното здраве и положително обучение са основата на една развита в бъдеще България. Дължим им го ", съобщи още Славова.

Тя показа, че година и половина е работила непрекъснато по тематиката детско опазване на здравето и за създаване на национална детска болница. „ Всяка година, във всеки бюджет сме упорствали за повече пари за майчино и детско здраве. Това обаче не се случва в реалност, а единствено на хартия ", сподели тя.

„ Сегашната педиатрия не разполага с поделение по образна диагностика. Там няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Много деца биват пренасяни в мраз и сняг до прилежаща болница, с цел да им бъде направено несъмнено проучване. Това е неприемливо в 21-ви век ", безапелационна е социалистката.

Славова изясни, че през 2020 година са отпуснати 100 млн. лв. за построяването на детска болница в постройка, чието строителство е почнало преди повече от 40 година „ Тези средства в действителност отиват за възобновяване на една рушаща се остаряла сграда. Отделно Министерството на здравеопазването кандидатства пред Европейски Съюз за още 100 млн. лв.. В същото време, по планове, една нова детска болница, която ще се построи отначало, би излязла два пъти по-малко ", смята претендентът за депутат.

 &t=96s

„ На многократните ми въпроси по време на парламентарен надзор за какво не се построи отначало, за какво по този метод беше извършен търга - разумно пояснение по този начин и не получих. Играем си през няколко седмици на положителните и неприятните - Борисов стопира градежа и ще събаря постройката, министърът изяснява, че няма да анулира търга и няма да изкара остатъка от живота си в правосъдни зали ", показа още Славова.

„ Създават се структури и структурки, без ясното схващане какво тъкмо да се случи, до момента в който евентуално тихомълком осъществяването на поръчката си върви. Има основано даже комерсиално сдружение, с неразбираем статут и задача. Има и Обществен съвет, в който не са включени заинтригуваните страни ", сподели още тя.

„ Има десетки въпроси от моя страна към сменящите се министри, редица митинги и гражданско неодобрение - насреща безмълвие и безучастие. Няма нито една нова скринингова стратегия, няма предварителна защита на болести в детска възраст, няма дентална профилактика. Страната ни е на едно от първите места по детска смъртност. Така се развива детското опазване на здравето последните повече от 10 години ", добави социалистката.

По думите й би трябвало да се направи повсеместен разбор на положението на детските лечебни заведения и отделения в цялата страна. За това доста ще помогне акцията, която се организира сега във Фейсбук под надпис „ Детски лечебни заведения в България 2021 - чудовището под леглото на властта ". „ От оповестените досега фотоси се вижда ужасяваща картина ", съобщи Анна Славова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР