Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв.,

...
Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв.,
Коментари Харесай

От МОН са източени 8 млн. лв. с фиктивни почивки на ученици

Няма нито документи, нито регистрации за съвсем 8 млн. лева, платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки за потребление на базите на " Ученически отдих и спорт " ЕАД (УОС) от възпитаници за интервал от две години. Това разгласи през днешния ден на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков. Проверки през последните 4 месеца на звеното за вътрешен одит на министерството в комерсиалното сдружение, чийто принципал е МОН, откриват, че " Ученически отдих и спорт " не може да потвърди писмено 293 000 от общо 299 097 регистрирани нощувки от юли 2019 до 30 юни 2021 година За нощувките министерството е платило 9.1 млн. лева, от които през август държавното сдружението е върнало 1 млн. лева и на процедура дължи и останалите 8 млн.

Резултатите от вътрешния одит ще бъдат изпратени на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова ревизия с обосновано съмнение за злоупотреби в изключително огромни размери, сподели Денков.

От МОН категорично подчертаха, че нощувките, за които става дума, не са свързани с извършената това лято национална стратегия " Отново дружно ", замислена в помощ на туристическия бранш.
Фиктивни почивки
" Ученически отдих и спорт " ЕАД е записано през 2005 година с 165 държавни парцела в структурата си, като сега ръководи 145 бази за нощувки. По контракт с министерството от юли 2019 година до, юли 2022 година то е длъжно да обезпечи почивки на над 48 хиляди възпитаници с не по-малко от 482 598 настанявания (средно 10 дни на човек) в най-малко 30 бази, без в контракта да са посочени съответните бази.

В двете тествани години сдружението е получило от обрзователното министерство заплащания за 299 хиляди нощувки на възпитаници на стойност 9 110 494 лева Според Денков МОН субсидира по 30 лева на възпитаник дневно, а съгласно избора на родителите децата доплащат надлежно 18 лева за цялостен интернат, 12 лева за полупансион и 6 лева за нощувка със закуска.

Документи за такива доплащания на настанените деца липсват, както и хартиени или електронни регистри, че нощувките им в миналото са се случили. В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за същия интервал са записани малко над 6000 нощувки на деца в базите на " Ученически отдих и спорт ", за които МОН следва да преведе едвам 186 000 лева, оповестиха от министерството. Получава се дупка от към 293 000 нощувки.
Без имена и рождени дати
Проверки в 18 почивни бази на сдружението това лято са открили хиляди фиктивни нощувки в неизползваеми бази, за които то е получавало пари от МОН. Такъв образец е почивната база " Фиш фиш " в курорт Албена, която не е работила нито през 2020 година, нито през 2021 година Според държавното сдружение обаче през юни и юли т.г. там са " почивали " 535 възпитаници и са " осъществени " 5351 нощувки. Същото е устновено и в поредност други почивни бази.

Нощувките са били регистрирани всеки месец към МОН като численост, само че без имена и рождени дати на учениците, защото с анекс от юни 2020 година към контракта " Ученически отдих и спорт " към този момент не е било задължено да дава такива данни. То обаче не съумява да ги даде и на вътрешния одит.
" Грешки " и високи заплати
Първоначално от сдружението застъпват тезата за " неправилно регистрирани " 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а в действителност били " трансферирани поръчки от клиенти от минали интервали ". Именно за тях са възобновените на МОН 1 млн. лева От МОН прецизират, че и за тези " сбъркани " настанявания не са показани каквито и да е документи. И ще изискват върщането и на останалите 8 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Промишленост 1 Политика 2 Промишленост 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Право 3 Земеделие
Според представители на министерството парите, които " Ученически отдих и спорт " ЕАД е получавало с фиктивни доклади, са послужили като съображение за повишение на заплатите на управлението му. През първите три месеца от 2020 година Изпълнителният шеф на сдружението Емануил Райцев е получавал брутна заплата, равняваща се на 17 минимални заплати (10 370 лева.), а през юли тази година е увеличена с още 975 лева " поради позитивни финансови резултати " през второто тримесечие на 2021 година " Има съвет на шефовете, който се състои от четири индивида, има изпълнителен шеф.

" Всеки би трябвало да си понесе отговорността, която би трябвало да бъде открита по съответния ред ", заяве министър Денков. Той е предложил вписването на двама нови членове на Съвета на шефовете на сдружението, само че още не са вписани в Търговския указател. Дотогава настоящето управление не може да бъде уволнено, защото по устав, то би трябвало да се състои от най-малко трима души.
Реакцията на " Ученически отдих и спорт "
В известие до медиите изпълнителният шеф Емануил Райцев оцени разкритията от МОН като " политическа борба " и упрекна Денков в нарушение на закона, защото е оповестил резултатите от одита преди да го даде на управлението на УОС. Райцев счита, че Денков е " измамен, въпреки и неумишлено ", а цифрите си противоречали. Той показва, че в случай че " от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това значи, че за последните 3 години сдружението не е работило въобще. Ако това е по този начин, къде е бил принципалът и за какво МОН не е реагирало тогава ", написа Райцев. Само за месеците на ръководство на Денков и с неговия автограф УОС е получило 1 710 000 лева против предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което сдружението е одитирано. В случай, че инспекторите са имали някакви подозрения за нарушавания, е трябвало да спрат тези пари, гласи още изказването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР