Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви

...
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви
Коментари Харесай

Рецепта за домашен козунак СНИМКИ

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви приготвили домашна и изпитана рецепта за козунак, с която да зарадвате фамилията и приятелите.

Необходими артикули:

1 кг брашно

330 г захар

300 г прясно мляко

Кората на един лимон

3 бр. яйца и един белтък

40 г жива квас

2 бр. ванилия

3 с. л. олио

1 щипка сол

200 г меко масло( всички продути са със стайна температура)

За намазване на козунака:

1 жълтък, 2 с. л. прясно мляко и малко лой

За украса:

Филиран бадем, стафиди (накиснати в ром или вода за една нощ)

Начин на подготвяне:

Размийте маята в леко топло прясно мляко с 1 с. л. захар и 100 г брашно.

Оставете да шупне на топло. В една огромна тава сипете част от брашното, захарта, кората от лимон, яйцата, солта, ванилията, олиото и актевираната квас, без маслото. Замесете меко тесто и прибавяйте брашното последователно до момента в който спре да лепне. Поставете тестото в намазнена купа и го покрийте на топло да удвои размера си. Може да го поставите върху съд с топла вода. Когато втаса го сложете на работния плот или миксер с бъркалка за тесто

и добавяйте маслото последователно до момента в който се усвои цялото. Маслото би трябвало да е меко със стайна температура. Това е тайната на козунака, с цел да се получат конци се поставя маслото последно.

Разделяме го на идентични елементи и всяка част оформяме на топка. Всяка топка разточваме на дребна кора и намазваме с разтопено масло. И всяка последваща, по същия метод. Слагаме върху другата, по този начин до момента в който свършат топките.

Образуваната купчинка разточваме на една кара. Режем на правоъгълници по дължина и от тях оформяме фитили. Нарязаните правоъгълници да бъдат с идентична величина. От това тесто стават два козунака по 900 гр. Трябва да разделим на 6 фитила като всеки се усуква. Плетем тройка плитка за един козунак.

Може и от два фитила на кръст да се оплете четворка плитка. Така ще получите три дребни козунака. Слагат се във форма за козунаци покрита с хартия за печене. Оставят се на топло да удвоят размера си. Може отново върху съд с топла вода. Когото втасат се мажат с жълтък разрушен с 2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. лой. Поръсват се щедро със захар и по избор филирани бадеми и стафиди.

Печем в авансово загрята фурна на 180 градуса единствено изпод до златист цвят. Охлаждаме козунака на решетка като отстраняваме хартията. Да ви е вкусно!



Очаквайте още изпитани предписания на Надежда Сотирова в GlasNews.bg

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР