Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а

...
Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а
Коментари Харесай

Върнаха малкия Буда на майка му, вече има ЕГН

" Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а то да пораства към нея. " Думите са на 43-годишната Галя Танева, която роди у дома в пловдивското село Иван Вазово на хипотетичната дата 1 ноември 2019 година, кръсти сина си Буда и години наред отхвърляше да го записва и имунизира.

На 25 април м.г. обществените лишиха детето и го настаниха в приемно семейство в Калофер, а майката - изпратена в психодиспансер на лекуване.

Протести в поддръжка на Галя имаше както в двора на здравното заведение, до момента в който беше наложително там, по този начин и в съдилищата в Пловдив, където течаха делата за отнемането на Буда.

През това време дребният се снабди с ЕГН и име Атанас Галев Танев.

" Наско към този момент е при мен. Съдът ми го върна. Всичко стана заради моята нелепост да не го записвам и имунизирам. Но в този момент нещата са наред. Живеем у другар покрай Пловдив и се грижим за Наско ", описа Галя.

" Тя е приключила Художествената академия, умна е, само че има малко по-различни схващания за живота. Не приема някои административни механизми на страната ", изясни юристът Васил Попов.

Той застава зад нея и двамата повеждат правосъдна борба. Така на 14 септември м.г. Карловският областен съд се произнася детето да бъде обещано на биологичната му майка, а осъществяването да стане неотложно.

Делото е гледано там, защото Атанас е бил в Калофер и подсъдността се пада в този регион.
Мотивът на магистратите е, че няма никакъв риск от страна на майката за детето й. Направена е била експертиза за оценка на родителския потенциал на Галя, която открила, че тя е в положение и може да се грижи за 4-годишния си наследник. 

" Никога не е имало данни за директен риск, без значение че го е родила у дома. Лекар, който я е прегледал, е открил, че раждането е минало обикновено ", споделя юристът.

Галя обаче има и едно по-ранно раждане у дома през 2016 година, само че с съдбовен край за плода. Тогава татко на бебето е бил Боян Граховски, който след този случай си потегля.

" След този случай стопирах да поддържам връзка с нея ", изясни пред Граховски. Той беше един от хората, които през лятото защитаваха Танева, въпреки да твърди, че настоящето дете не е от него. Самата майка не отваря дума от кого е заченала Буда/Атанас.

" Имало е досъдебно произвеждане за първото раждане, само че е прекъснато заради липса на данни за закононарушение. Просто

дамата си има нейните особености, които са малко по-ярки, само че това не я прави лош родител, а би трябвало да бъде следена и подпомагана ", изясни юристът й.

Oт 3 месеца Галя и дребният Атанас са прибрани в село, покрай Пловдив, в дома на Александър Илиев.
Къщата е прилична, добре обзаведена, а мъжът, който се показва като някогашен банкер, поставя грижи и за двамата, написа 24 часа.

" По стичане на събитията Галя и дребният са при мен. Той ми приказва на малко име, само че на процедура съм взел функционалностите на татко. Галя след лекуването в Центъра за психическо здраве е в посттравматично положение ", изяснява Александър.

Той твърди, че от края на април дамата не е работоспособна. По думите му единствените средства, които е получила от обществените, били към 2000 лв. - еднократна помощ към 1500 и 500 лева за отопление. Той купил дърва за 1400 лв. и печка за 600 лв..

Казва, че изрично не можел да работи и той, тъй като Галя трябвало да е под контрол. Било нужно време, с цел да свикне с новата атмосфера и да се отърси от претърпяното.

Доста компликации изпитали, до момента в който намерят фамилен доктор за дребния Атанас. 

10 джипита отказали да го приемат, след като разбрали, че детето няма нито една имунизация. Но се намерил възрастен педиатър, който се съгласил и записал Наско на самостоятелен проект за имунизиране. Без тези имунизации той не може да тръгне на детска градина. А това е значимо, с цел да може Галя да стартира някаква работа. По обучение тя е живописен дизайнер.

Александър споделя с мъка, че доста от хората, които са я подкрепяли през лятото, са се отдръпнали. От време на време някой пращал алегорични средства по 50-100 лв..

Според юрист Васил Попов значимото е, че майката и детето са дружно. Той счита, че цялата обстановка към Галя е вследствие на насъбрани неточности от страна на административните органи, обществените чиновници и на бездействието на самата майка.

" Да, тя в действителност не е желала първоначално да го записва, само че всеки носи своите особености ", разяснява Попов.

По думите му цялата врява към този случай пристигнала от обстоятелството, че Танева гледала доста кучета в наследствения си парцел в Иван Вазово, където родила Буда/Атанас.

Местните създали подписка против нея, подали тъжба в прокуратурата и по този начин се стигнало до лишаване на детето й.

Бащата на момченцето не се е появявал. Все отново юристът признава, че има данни майката да страда от шизофрения в по-лека форма, само че имало лекарства за това.

" Сега се усещаме добре. Наскоро Наско имаше хрема, само че към този момент се оправи ", споделя майката от вкъщи на своя прочут.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР