Няма нищо лошо в излъчените през 2017 г. огромно количество

...
Няма нищо лошо в излъчените през 2017 г. огромно количество
Коментари Харесай

Няма лошо да ни натрапват по ТВ-то, че е хубаво да търкаме картончета, смята държавата

Няма нищо неприятно в излъчените през 2017 година голямо количество реклами на лото и лотарийни игри по бТВ и Нова телевизия, които не престават да заливат аудиторията с ”игри на щастието ” в часови пояси, гледаеми и от деца. Това се схваща от отговор на Държавната комисия за хазарта (ДКХ) до медиите. Този извод е изработен, въпреки, че в страната ни директната реклама на хазарт е неразрешена.
Поводът са резултатите от оповестената през март огромна инспекция на трите национални ефирни малките екрани – Българска национална телевизия, бТВ и Нова телевизия, за спазването на член 10 от Закона за
хазарта в интервала 1 януари 2017 година - 31 декември 2017 година Установено е едно само нарушаване – на видеоклипа " Шоколад ", в който взе присъединяване Националният тим по художествена гимнастика, само че провокира бурно публично неодобрение.

Проверката, която е първа по рода си, бе назначена от новата шефка на комисията по
хазарта Мария Филипова към месец, откакто зае поста. Предишният ръководител на ведомството Огнемир Митев бе заменен от финансовия министър Владислав Горанов при започване на февруари без пояснение.

В хода на инспекцията са изискани копия от всички контракти, анекси и съглашения за лъчение на всички типове реклами, касаещи
хазартни игри и печеливши участници, подписани сред мрежата от канали на бТВ, Нова телевизия и Българска национална телевизия, рекламни организации и други юридически лица/физически лица. Поискани са още описи на предавания/реклами с дата и час на лъчение, а също и описи на участниците и извоюваните от тях суми.

След инспекцията на процедура се оказва, че в действителност няма законова спънка телевизионната публика да се облъчва масирано и нападателно с реклами на " игри на щастието ", а
хазартен оператор да е рекламодател №1 за 2017 година

Според данни на профилираната организация " Медия клуб " на база на изследване на " Нилсен " се оказа, че " Националната
лотария ", която се държи от две компании на предприемача Васил Божков, е рекламодател №1 по размер на направените разноски за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги в България през 2017 година Проучването сочи, че компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през предходната година.

57% от българите, т.е. над 3 милиона души, играят
лотария, тото или друга форма на хазарт съгласно изследване на " Галъп интернешънъл ". Те харчат приблизително по 15 лева на месец или към 5% от дневния си бюджет, което прави по към половин милиард лв. на година, излиза наяве от анкетата.

" Към сегашния миг са завършили инспекциите на трима уредници на моментни и числови лотарийни игри – " Ню геймс " АД, " Национална
лотария " АД, " Евробет " ООД, вследствие на които е открито действителното погашение на извоюваните парични суми и предметни награди на всички лица, взели участие в телевизионните търговски известия, излъчени в мрежата от канали на " Нова Броудкастинг груп " АД и " БТВ Медиа груп " ЕАД според правила, одобрени с решения на комисията ", оповестяват от ДКХ.

Оттам допълват, че следва привършване на инспекциите на " Българския състезателен тотализатор " и Българската национална телевизия.

От отговора на комисията по
хазарта може да се съди, че всички показани печеливши участници, за които се твърди, че са спечелили разнообразни суми пари, фактически са получили средствата, т.е. показаното в рекламите дава отговор на истината.

С едно изключение – видеоклипа " Шоколад ", в известието на ДКХ не се показва да са засечени нарушавания в самата реклама на
хазарт, което значи, че няма проблем феновете да не престават масирано да бъдат облъчвани по какъв начин да завоюват " лесни пари ".

Заради " засиления публичен интерес " и " получените голям брой сигнали " по отношение на рекламния клип " Шоколад " на „ Националната
лотария " ДКХ е глобила бТВ и Нова телевизия със наказания в оптимален размер, който съгласно инспекция на Mediapool в закона е 30 000 лева Хазартният оператор " Ню геймс " също ще бъде санкциониран.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР