Няма никакво извинение за ЦИК, ако тя не успее да

...
Няма никакво извинение за ЦИК, ако тя не успее да
Коментари Харесай

Новият говорител на ЦИК Цветозар Томов: Хакерите не могат да влияят на машините за гласуване

„ Няма никакво опрощение за ЦИК , в случай че тя не успее да извърши закона подобен, какъвто е и не обезпечи почтени избори ”, съобщи пред Нова телевизия представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Все още не е пресметнато какъв брой машини за гласоподаване ще бъдат нужни за предварителните избори на 11 юли, само че съгласно Томов те ще бъдат с към 400-500 повече. Фирмата – реализатор на контракта може да ги обезпечи.

„ Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са произвеждане на компания, която е отчасти притежавана от венецуелското държавно управление. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за произвеждане на системи за машинно гласоподаване и един от главните съперници на международния пазар ”, изясни представителят на ЦИК.

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска офанзива, само че има и защитни средства против това. Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата. Съществуват и способи да се ревизира има ли противоречие сред разписките и машинния протокол. Говорителят на ЦИК поучава гласоподавателите да си ревизират разписките, откакто са подали своя избор.

„ Рискът е по-малък, в сравнение с известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз приканвам хората да бъдат спокойни при изборния избор. Ние сме длъжни да вършим инспекции. Могат да се вършат контролни инспекции, може да се следи има ли цялостна еднаквост сред машинния избор и разписката ”, увери Томов.

„ Хората би трябвало да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласоподаване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа значително и на ЦИК , която би трябвало да организира разяснителна акция ”, безапелационен е представителят на Избирателната комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР