Няма никакъв спор защо записът от НС на ПП изтече

...
Няма никакъв спор защо записът от НС на ПП изтече
Коментари Харесай

5 скандални разкрития от записа на ПП

Няма никакъв спор за какво записът от Народно събрание на Политическа партия изтече тъкмо в този миг - с цел да торпилира договарянията за сформиране на постоянно държавно управление. Има основателни съмнения кой тъкмо задейства все-още-депутата от Политическа партия Радостин Василев. Има и с напрежение очакване по какъв начин и по кое време ще приключи играта на котка и мишка сред Политическа партия и ГЕРБ.
ПП първо разгласи записа за операция за дискредитация. После стартира да го популяризира като висша форма на народна власт. Опитът за опрощение на Кирил Петков към Мария Габриел остана някак непълен и непохватен. ГЕРБ изпадна в прочувствен транс, разкъсвана сред верността към Бойко Борисов и потреса от бъдещите си " сътрудници ".
В този безпорядък на назад във времето остана нещо доста значимо - по какъв начин Политическа партия си показва ръководството на страната, когато пристигна на власт. А там нещата не са по никакъв начин оптимистични. На процедура ръководството на Политическа партия по доста неща ще преповтори и затвърди всички порочни практики от ръководството на ГЕРБ, погазвайки съществени правила на демократичната страна.

1. Имам човек освен в Национална агенция за приходите, и освен в КАТ
Може би най-скандалната част от записа е желанието, изразено от някогашния и евентуално предстоящ финансов министър Асен Василев, да се направи всеобща чистка в държавната администрация. При това освен посредством комфортно прекрояване на закони и устройствени правилници, а напряко посредством погазването им.
Няма никакъв спор, че на доста места в администрацията са назначени партийни фрагменти. И че некадърниците би трябвало да бъдат отстранени. Но въпреки всичко има закон за администрацията, който планува по какъв начин да се освобождават и по какъв начин да се назначават служителите. Той трябваше да подсигурява независимостта на администрацията тъкмо от партийни чистки и израстване единствено съгласно оценка на качествата. Никъде в диалога обаче не става въпрос за оценка на работата на съответните служители. Никъде не става дума новите фрагменти да се назначават по справедливи критерии - с конкурс или съгласно качествата им. Просто се споделя, че едни хора ще бъдат сменени с други хора - този път комфортни на Политическа партия. Самите Политическа партия нямат изключително позитивен опит с подбора на фрагменти. Историята до момента сподели, че на доста позиции те назначават противоречиви хора с спорна биография. Фактът, че " разобличителят " Радостин Василев се оказа лидер на тяхна листа на два вота, макар дългата си история от кавги тъкмо с скрито направени записи, е задоволително сладкодумен за това.
По същия метод стоят нещата със службите. И там никой не отваря дума за самостоятелност и коренна смяна в работата им. Говори се за преодоляването им. За подмяна на едни хора с други, с цел да се приключи въздействието на президента. За надзор върху Министерство на вътрешните работи и подчинените му структури в името на спечелването на изборите - нещо, което хвърля сянка изобщо върху доверието в изборния развой. Кой е експерт, кой не е - това няма значение. Хората на един би трябвало да бъдат сменени с хората на различен. 

2. Дискретност всякаква тук зарежете
Няма проблем във обстоятелството, че партийни водачи си приказват с задгранични представители на всевъзможни институции. Даже е добре. Проблемите стартират, когато мечтаното се приема за реалност и думите на виновните фактори се интерпретират обществено. Особено в случай че съответните лица категорично са подчертали: " Не ме цитирай... " Това най-малкото демонстрира пренебрежение към събеседника. А когато той е задграничен върховен служител, има заплаха и по-тежки провали върху доверието освен към съответната персона, само че и към страната по принцип.
Факт е, че по този начин прави години наред и възмутеният през днешния ден до дъното на душата си Бойко Борисов, който на лягане и на ставане изяснява с кого къде и защо се е видял, какво са му споделили, по какъв начин е бягал от европейски съвещания, с цел да гледа мач с Ангела Меркел в кухнята. Това обаче ни минимум не оправдава претендиращите за нов морал в политиката.
В записа се приказва за авансово утвърждение от " посолството ". Няма евроатлантически и партньорски правила и полезности, които да изискват такова утвърждение. Най-вероятно водачите на Политическа партия ненужно си придават значимост пред елита на партията, само че каквато и да повода за такова говорене - то е жестоко, нетактично, отвън разпоредбите на обикновената дипломация.

3. И с Дявола ще се съюзим, с цел да дойдем на власт
Целият запис демонстрира, че Политическа партия няма никакви илюзии, че ще се окаже с врага в едно легло. И ГЕРБ, и номинираната за министър председател Мария Габриел, и водачът Бойко Борисов са разказани в най-черни краски, гарнирани с обидни квалификации. Тази част провокира най-бурно утвърждение измежду последователите на Политическа партия. Фактът, че си даваш сметка за бъдещия си сътрудник, е окуражителен. Фактът, че планираш по какъв начин да го преметнеш, с цел да си правиш каквото поискаш, макар предварителните сделки, обаче не приказва добре за съдружната просвета. Едно партньорство може да е сполучливо единствено в случай че се гради на взаимно доверие. Особено в случай че се възнамеряват или най-малко дават обещание огромни промени, за които е нужна необятна поддръжка. Тук излиза наяве, че идва партньорство, градено на взаимната ненавист, което е чист политически нонсенс.
Факт е, че нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов са партия, на чиято дума може да се разчита. Обратите при гласуването на измененията в закона за правосъдната власт го демонстрираха. Но използването на същата тактичност и от страна на Политическа партия авансово минира всяка опция за продуктивна работа на бъдещия кабинет. Освен в случай че не считат ГЕРБ за цялостни идиоти, които няма да се усетят по какъв начин ги премятат. Каквито те не са - 12 години ръководство и оцеляване на политическия терен, макар всички кавги за корупция, демонстрират, че те са тарикати, които могат да извърнат съвсем всяка обстановка в своя изгода.

4. Коалицията си е коалиция, само че сиренето е с пари
Още по-големият проблем е, че Политическа партия не демонстрират по-различно отношение и към своите публични съдружни сътрудници - Демократична България и ДСБ. Целият диалог е изпълнен с пренебрежителни забележки и обидни оценки към тях. Съдебната промяна се разяснява като някаква волност на водача на Демократична България Христо Иванов и се иронизира желанието му да приказва даже с Движение за права и свободи, с цел да се реализира нужното конституционно болшинство. Обсъжда се иронично по какъв начин Демократична България и ДСБ организират политика единствено на оцеляване. Как въобще не е несъмнено дали ще са дружно на локалните избори. А отношението на сътрудниците им към евентуалното общо ръководство с ГЕРБ се изчерпва с няколко фрази - че държат министрите да са специалисти, а не политически лица.
Всъщност, процесът на договаряния за възможен кабинет в този парламент демонстрира цялостно неуважение към Демократична България, ДСБ и Зелените. През цялото време се регистрират само и единствено желанията на Политическа партия, а останалите се загатват апропо. Елементарната съдружна просвета изисква сходен тип договаряния да се водят не поотделно, както вършат Политическа партия с ГЕРБ, а дружно - т.е. в тях да се включват наложително и на всички места Демократична България и Зелените. Едва ли е инцидентно, че водачите на Демократична България са извънредно сбити в мненията си за кабинет с ГЕРБ и очевидно се дистанцират от някои от решенията на Политическа партия.
Нежеланието на Политическа партия да регистрира ползите на други партии, без значение дали са стратегически или тактически сътрудници, е една от най-големите им недостатъци, която докара до рухването на предходния кабинет, несъставянето на нов кабинет с техен мандат в предходния парламент и минира евентуалното ръководство в този парламент.

5. Демокрацията, народна власт, но гласувайте както се желае
Гласуването на решението за кабинет с ГЕРБ затвърждава убеждението, че толерантността на управлението на Политическа партия в лицето на Кирил Петков съществува единствено когато се поддържа мнението му. Всъщност една от приятните изненади в записа е, че полемиката в действителност е доста смислена. Участниците в нея задават разумни въпроси за съблюдаване на правила и предизборни обещания. Притесняват се от реакцията на гласоподавателите, които няма да се вържат на еквилибристиките за влизане в обединението с ГЕРБ. И са възмутени от множеството порочни практики, които управление счита да приложи по пътя към огромната цел. Точно от тях идват забележките, че с изключение на преодоляването на " кранчетата на страната ", би трябвало да се обърне внимание и на изборния кодекс, и на конституцията, и на локалния избор. Повечето от тези терзания се неглижират или отхвърлят с лека ръка от Асен Василев и Кирил Петков. Вижда се, че те са отписали локалните избори ( " в 90% от местата ни няма " ) и нямат илюзии какъв ще е резултатът на идващия парламентарен избор ( " интелектуалците са 7-8%, може да са трета, дори четвърта сила). И считат, че това е може би единственият късмет Политическа партия да вземе властта, поради скромния по отношение на упованията си резултат.
Все отново членовете на Политическа партия демонстрират за какво партията към момента е прекомерно друга от ГЕРБ - те отстояват мнението си и по време на гласуването. Което пък кара Кирил Петков най-после да си изпусне нервите, да заплашва - " на следващия ден да тегля една майна " и да изиска прегласуване. Дори и при него обаче поддръжката за проектите на управлението минава с 1 глас. Т.е. - в Политическа партия има задоволително хора, които схващат, че има проблем.
Не е ясно дали тази нежна разлика няма да се окаже огромна спънка при по-нататъшни тежки решения, които Политическа партия би трябвало да взема - примерно при вероятно гласоподаване за свалянето на имунитета на Бойко Борисов или различен върховен кадър от ГЕРБ. Не е ясно и дали няма да се стигне до по-голямо разединение, изключително в случай че управлението продължи да постанова своето мнение по сходен метод.

Екип на " Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР